‘HAK, İNSANA AŞIK OLANIN ÖZÜNDEDİR’
Neşet Ertaş
5’inci yılımızda yine dünyanın farklı ülkelerinden ve ülkemizden çok sayıda kıymetli filmi ve onları var eden sanatçıları festivalimizde ağırlamanın heyecanı içindeyiz. Bir yönetmen olarak yaşadığımız ekonomik şartlarda film yapmaya cesaret etmenin, onu seyirci ile buluşturmaya çalışmanın ne kadar kıymetli olduğunu yakından biliyorum. Bu sebeple filmlerini dünyanın uzak coğrafyalarından değerlendirmemiz için bize gönderen bütün kısa filmci dostlara teşekkür ediyorum.
Bir film, gerçek anlamda katıldığı bir festivalde doğar. Yönetmen filmini belki aylarca, yıllarca kendi rahminde taşımıştır ama o film ilk defa festivalde onu duyacak kulağın, görecek gözün ve idrak edecek kalplerin karşısına çıkar. Bir filmin büyüme imkânı olacaksa, bunu festival seyircisi ile giriştiği kavgada bulur. Çünkü festivaller bir film ile yeni bir ilişki kurmak için; tek başımıza ve bireysel olarak evlerimizdeki ekran ile kurduğumuz dünyadan çok daha fazlasını verir. İşte festivalimize de adını veren bu ilişki bir nevi ‘dostluk’ ilişkisidir. Bu ilişki, film-festival ilişkisiyle başlayıp seyirci-festival ilişkisiyle zenginleşerek devam eder. Bir filmin ya da festivalin dostluğu ve kardeşliği festival bittikten sonra bile iki insanı yeni ve başka başka rüyalara çağırır. Benzer sevgiyi başkası ile duymak, benzer öfkeleri başkası ile taşırmak ya da zıt anlayışları ötekinin yüzünde görüp farklı bir bakış açısı ile okumak, gerçek anlamda bizi yeni bir hakikate ve dostluk mecrasına taşır.
Yaşadığımız çatışmalar ve ön yargılarla ötekini mahkûm etmeye çalıştığımız çıkar kavgalarının sonunda geldiğimiz yer, bizim ne kadar birbirimizi dinlemeye, görmeye ve duymaya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Hala şairler, müzisyenler, ressamlar ve sanatçı yönetmenlerin seslerinde dünyanın ve zamanın yarasını saracak merhemden izler var. İşte bu sebeple ‘sanata dost, hakikate dost, kendine dost’ şiarı ile çıktığımız yolda festivalimizi her yıl bin bir sıkıntıya ve zorluğa rağmen gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Bu yıl festivalimizi Anadolu’ya göç eden Bektaşi Abdallarının geleneğini müzik yoluyla devam ettiren, dostluğu ve aşkı tezenesiyle notalara nakşetmiş büyük ozanımız Neşet Ertaş’a adadık. Festival kapsamında düzenlediğimiz etkinliklerde onun hayatındaki dostluk anlayışını ve sanatındaki derinliği bir kez daha kavramak arzusundayız.
Festivalimizde bu yıl, ilk dört yılımızdaki bölümlerine ek olarak ilk defa belgesel filmler için de ayrı bir yarışma seçkisine yer veriyoruz. ‘İnsani Bakış’ isimli belgesel seçkimizde yarışacak filmlerden birine Türk Kızılay, Emir Abdulkadir anısına ‘En iyi Belgesel Ödülü’ verecek. Ana yarışmadaki kısa filmler ise üç büyük ödül için yarışacak. Fono Film yarışma seçkisindeki en iyi Türk filminin yönetmenine sonraki projesi için post prodüksiyon hizmet ödülü verirken, Kırk Yıllık Hatır seçkisindeki bir filme ise Neşet Ertaş Dostluk Ödülü takdim edeceğiz. Gösterimlerin yanı sıra ufuk açıcı panel ve söyleşilerimizde birbirinden kıymetli konuklarımız ve sanatçılarım film dünyamızın gelişmesine katkı sağlayacak konuşmalarıyla bizimle olacak.
Herkese verimli ve dostlukla pekişen bir festival haftası dilerken festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurumlarımıza, sponsorlarımıza ve her daim yanımızda olan dostlarımıza şahsım ve festival ekibim adına teşekkür ederim.
Faysal Soysal
5. Uluslararası Kızılay Dostluk Film Festivali Başkanı