Sevgi, muhabbet kaynar yanan ocağımızda
Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda
Hırslar, kinler yok olur aşkla meydanımızda
Aslanlarla, ceylanlar dosttur kucağımızda
Hacı Bektaş-ı Veli
Kısa filmin özgün dünyasıyla buluşmak, hızla akan hayat meşgalesi içinde soluklanmak ve dostluk duygusunu hatırlatmak ve yaşatmak niyetiyle 2018 yılında başlattığımız Dostluk Kısa Film Festivali gün geçtikçe büyüyor. Dünyanın farklı ülkelerinden meselesi insanın insana muhtaçlığını karşılıksız sevgiye, hoşgörüye ve yardıma dönüştürmek olan ve bunu sinema yoluyla ölümsüzleştirmek amacı taşıyan birçok yetenek her yıl festivalimizin bir parçası oluyor. Kimi festivalimizden ilham alarak dostluk üzerine senaryo yazıyor ve film çekiyor kimi daha önce yaptığı filmiyle katılıyor, kimi bir panele ya da atölyeye konuk oluyor, kimi bunun izini sürüp sinema yazarlığı yapıyor, kimi de kendi arayışı içinde seyirci koltuğunda oturmayı seçip zevkini ve kültürünü genişletiyor.
Anadolu’nun çağları ve sınırları aşan dostluk anlayışını sinema formatında yeniden tanımlamaya çalışan Dostluk Kısa Film Festivali; Mevlâna, Yunus Emre, Aşık Veysel, Hacı Bektaş-ı Veli, Karacaoğlan, Neşet Ertaş gibi dostluğu inşa eden değerlerimizi gündemine taşıyarak dünyaya ulaştırmayı hedefliyor.
Aşık Veysel ve Yunus Emre’den sonra 4. yılında festivalimizi, dostluğu; eserleri ve hayatıyla Anadolu coğrafyasında olgunlaştırıp onu Asya’dan, Avrupa’ya özellikle de Balkanlara taşıyan Hacı Bektaş-ı Veli anısına yapıyoruz. 2021 yılının T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO iş birliği ile Hacı Bektaş-ı Veli yılı olarak ilan edilmesi Büyük Veli’nin, dostluk anlayışının birçok farklı platformda tartışılmasına ve gündem olmasına olanak sağlarken, festivalimizdeki etkinlikler ve filmler yoluyla da onun dostluk anlayışının sinemadaki izlerini bulmaya ve geliştirmeye çalışacağız.
Başından beri Türkiye’nin uluslararası arenadaki dostluk sembolü olan Kızılay’la sürdürdüğümüz iş birliği, bu yıl aramızda yapılan protokolle yeni bir boyut kazandı. Festival, 2021’yılından itibaren Balkon Film ve Kızılay Sanat iş birliği ile Kızılay çatısı altında yoluna devam edecek. Bu kararla Kızılay Dostluk Film Festivali’nin uluslararası boyutunun daha da güçlenmesi ve gösterimlerimizin ve etkinliklerimizin kıtaları aşmasını umut ediyoruz.
Bu yıl 50 farklı ülkeden 448 film festivalimize başvurdu. Yarışma bölümüne 19, Kırk Yıllık Hatır bölümüne 13, Panorama bölümüne 13 film seçilirken, Kızılay ile yaptığımız iş birliği sonucu festivalimize yeni eklenen İnsani Bakış bölümüne ise 11 film seçildi. Yarışma bölümündeki 4 film ve İnsani Bakış bölümündeki bir filme toplam değeri 100.000 TL’nin üzerinde ödül dağıtılacak.
Geçen yıl pandemiden dolayı buruk bir heyecanla online olarak yaptığımız festivalimiz Türkiye’nin dört bir yanından 5.000 kişiye yakın kişi tarafından izlenmişti. Bu yıl yine sinema salonlarında en iyi teknik kalitede kısa ve uzun metrajlı film gösterimleri, yönetmen söyleşileri, paneller, atölyeler ve ustalık sınıfı oturumları ile bizi heyecanla bekleyen seyircilerimizin ve takipçilerimizin karşına çıkıyoruz. Uluslararası jürimizin ve Ustalık Sınıfını birlikte yapacağımız Majid Majidi’nin katılacağı gösterimlerde ve panellerde birbirinden farklı konuk ve sohbet bizi bekliyor. Filmleri gösterime hak kazanan bütün dostlarımızı tebrik eder dünyanın 50 farklı ülkesinden filmlerini dostluk niyetiyle bizimle paylaşan kısa film yönetmenlerine de teşekkürü borç biliyoruz.
Kalbi insanlık ve tüm canlılar için çarpan, kendini yeryüzünün sahibi değil, doğanın dostu olarak gören, sanatıyla, fikriyle, zikriyle bu dostluğu büyütmek ve geliştirmek isteyen bütün kısa filmcilere güzel bir festival haftası ve heyecanı diliyor ve başından beri bize destek veren kurum ve kuruluşlara, festival ekibine ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.
Dostlukla ve Dostça kalın…
Faysal Soysal
Uluslararası Dostluk Film Festivali Direktörü