Film Seçkileri 2021

4. Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali

Yarışma Seçkisi

Beyaz

Beyaz (İngiltere), Nihat Seven, 8’00”

Ali, pek çok bireysel ve çete suçlarının işlendiği Kuzey Londra’da yaşayan bir kafe sahibi ve sorumluluk sahibi bir insandır.

Between Fear and Love

Between Fear and Love (İtalya), Antonio Genovese, 15’

Bu dünyada yollarını bulmaya çalışan iki çocukluk arkadaşı. Yüzleşmek ve birbirlerine hoşçakal demek için son bir geceleri var.

Bridge

Bridge (İran), Vahid Hassanzadeh, 14’50’’

Patronuyla ilişkisi kötüye giden Roya, bir köprünün üzerinde patronunun arabasından iner. Yaşlı bir adam onu görür ve Roya’nın kendini öldürmek istediğini zanneder. Yaşlı adam gittiğinde Roya tanıdığı insanların dikkatini çekmek için intihar numarası yapmaya karar verir ama kimsenin umurunda olmaz. Ta ki, genç bir adam hayata bakış açısını değiştirene kadar.

Burned

Burned (İran), Fateme Mohammadi, 14’

Hafeez geçimini her gece sınırda silah sesleri duyduğunda göçmenlerin cesetlerindeki eşyalarını alıp satarak geçimini sağlamaktadır. Bir gece cesetlerin arasında bir köşede saklanan genç bir kız ve çocuğunu fark eder.

Burhan

Burhan (Türkiye), Ömer Dişbudak, 10’

Liseden beri arkadaş olan Emin ve Burhan bir fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalışmaktadır. Radyo dinledikleri bir gece spiker, bir  sanatçının doğum gününden bahsetmiş, Burhan da o güne kadar doğum gününün hiç kutlanmadığını dile getirmiştir. Bu duruma çok  üzülen Emin, Burhan’ın ilk doğum gününde ona bir pasta kesip arkadaşını mutlu etmeyi düşünür.

Death Locked Out

Death Locked Out (İran), Amir Karami, 18’59’’

Kırsal kesimde yaşayan genç bir kız hemşire olarak ölmek üzere olan yaşlı bir askerin evine çalışmaya girer. Uzun bir süre sonra, genç kızın varlığı yaşlı adamın içgüdüsel hislerini uyandırır ve ikisi de öngörülemeyen bir ilişkiyle karşı karşıya kalırlar.

Dileklerin Cudisi

Dileklerin Cudisi (Türkiye), Türkiye, 6’30’’

Cudi’ye dair bir çocukluk hatırasının duygusundan ve imgelerinden yola çıkan Cudiye Miradan (Dileklerin Cudisi), Cudi’de dört mevsimin doğal akışını ve bu akışa müdahale eden çatışmaların sonuçlarını aynı anda ele alıyor. Envai çeşit çiçeklerin, keçilerin, bal arılarının yurdu olan, dilekleri gerçekleştireceğine inanılan bir dağın on yıllardır başkalarının dilinde kurulan adını bu kez o coğrafyanın içinden, doğanın sesiyle kurma çabası.

Emergency

Emergency (İran), Maryam Esmikhani, 15’

Nazanin, annesinin sağlığını kontrol etmek için evlerine gelen acil servis görevlisiyle yakınlaşarak canını sıkan bir sırrı ortaya çıkarmaya çalışan yedi yaşında bir kızdır.

Feeling Through

Feeling Through (ABD), Doug Roland, 19’

Bir New York caddesinde gece yarısı gerçekleşen bir karşılaşma, yoksul bir genç ile SağırKör bir adam arasında derin bir bağa yol açar.

Firefly

Firefly (Fransa), Lucie Pagès, 19’59’’

Faustine, seyahat eden ve kimseyle bağları olmayan genç bir kadındır. Kış yaklaşırken kendini bir kır köyünde parasız bulur. Çaresiz, kışı, kör bir adamın evinde adamdan habersiz geçirmeye karar verir.

Hasat

Hasat (Türkiye), Ömer Faruk Yardımcı, 18’12’’

Mahmut, Niğde’nin köyünde yaşayan ve tek geçim kaynağı bahçesi olan bir ihtiyardır. Fakat artık bahçesini ekip biçemeyecek kadar yaşlanmıştır. Mahmut’un bu hayattaki tek yakını olan oğlu Rıza, işlemediği bir suçtan dolayı hapistedir. Mahmut, çaresizce oğluna bir mektup yazar ve durumu anlatır. Bulunduğu şartlar altında elinden bir şey gelmemesine çok üzülen Rıza, üzerine atılan suçtan da faydalanarak babasına yardımcı olacak zekice bir plan hazırlar.

Gas Station

Gas Station (İtalya), Olga Torrico , 9’59”

Alice bir benzin istasyonunda çalışmaktadır. Müziğe olan tutkusunu derinlere gömen Alice artık enstrümanını da çalmamaktadır. Bunaltıcı bir yaz günü eski müzik hocası istasyona çıkagelir. Alice çok uzun bir süredir tutkusuz kalıp kalmadığını sorgulamaya başlar.

Joy's Garden

Joy's Garden (Kenya), Ngwatilo Mawiyoo, 13’29’’

Joy’un Bahçesi, evladının yanında olmayan bir babanın, çocuğunun son umudu olarak kendisiyle karşılaştığı bir anı anlatıyor. Var olmayan ya da müsait olmayan babaların yaygınlaştığı bir toplumdan geldiğim için, böyle bir adamın öne çıktığını görmem gerekiyordu. Joy’s Garden babalık, keder ve bir çocuğun hayal gücünün ona sunabileceği dirençlilik hakkında umut verici bir hikaye.

Help3

Help3 (Fransa), Janek Tarkowski, 15’

Yakın bir gelecekte geçen hikayede, bağımsızlığına düşkün bir emekli olan Nicolas, geçirdiği kalp krizi sonrasında bağımsızlığını kaybeder. Bu, oğlu Gabriel’in günlük yaşamında ona yardımcı olması için ona bir robot dayatmasıyla sonuçlanır. Ancak, Gabriel düşüncesizce bir karar vermiş olabilir.

Lal

Lal (Türkiye), Gökalp Gönen, 14’30’’

Hiçlikten gelen bir kelime ile doğan yaratık, hayatta kalmak için kendisinden olan birini yemek zorundadır. Yaratığın da söylemeyi başardığı bu kelime ona dostlar,düşmanlar ve yeni avlar getirse de dengeyi kurmak zordur. Büyük kavga kaçınılmazdır ve başa dönmek çok uzun zaman alacaktır.

Nina

Nina (Bulgaristan), Hristo Simeonov, 19’

13 yaşındaki Nina kendisini İspanya’da yetenekli bir yansekici olması için eğiten otoriter Vassil ile ilişkisinde kendini kapana kısılmış hissediyor. Ondan neredeyse kaçmak istediği günler oluyor.

The Bathtub

The Bathtub (İspanya), Sergi Marti Maltas, 19’15’’

Ramon Riera uzun zamandır hak ettiği banyo keyfini yaparken aniden telefonu çalmaya başlar. Hattın diğer tarafında Clara isimli bir kadın ısrarla Ramon’a bir hayat sigortası satmayı dener.

Two Options

Two Options (Fransa-İspanya), Gon Caride, 9’39’’

Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik ülkesinde, korku ve hoşgörüsüzlükle kuşatılmış sınırları olmayan bu yeni Avrupa’da, Polonyalı bir göçmen, ırkçılık gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalır.

İki Seçenek, Fransa’daki Uluslararası Film Yapımcıları Laboratuvarı’nda sadece beş gün içinde yazıldı, çekildi ve kurgulandı.

White Clad

White Clad (İran), Reza Fahimi, 19’37’’

Bir büyükanne 10 yaşındaki Ahmad’a öğretmen olan babasına vermesi için bir tabak peynir verir. Böylelikle babası araya girip ninenin oğlunun asılmasını engelleyebilir.

İnsani Bakış Seçkisi

Breath

Breath (İspanya), Daniel Ortiz Entrambasaguas, 14’

Tarık hastaneye yeni kaldırılmıştır, belki de düşündüğünden daha ciddi bir şeydir ama oda arkadaşı Martin ile tanışması hayatlarını tamamen değiştirecektir.

Closed To The Light

Closed To The Light (İtalya), Nicola Piovesan, 10’

Film, 1944 yazında İtalya’da masum köylülere yönelik  gerçekleşen korkunç bir infaz trajedisini zaman içinde donduruyor. Her şeyin hareketsiz olduğu ve her şeyin değiştiği birbirine eklemlenen bir uzun plan.

Dajla: Cinema and Oblivion

Dajla: Cinema and Oblivion (İspanya), Arturo Dueñas, 15’

Cezayir’in güneyindeki Sahravi mülteci kamplarından biri olan ve 45 yıldır unutulan Dajla’da hayat devam eder. Bir film festivali olan Fisahara yaşanan monotonluğu kırar. Etkinlik biter, yaşam (ve unutuluş) devam eder.

Incurable

Incurable (İran), Bahare Nikjoo, 16’42’’

İran’ın güney bölgesinde bir kız kaybolur. Erkek kardeşi yengesi onu ararlar ama kayboluşunun arkasında bir sır vardır.

Koçber

Koçber (Türkiye), Murat Kılıç, 29’32’’

Süleyman Omar, Suriyeli göçmen bir ailenin reisidir. Göçmenliğin ve yaşlılığın zorlukları onu yıldırmaz. Kenar mahallelerde seyyar satıcılık yaparak ailesini geçindirir. Bir mücadelesi de erdemli bir toplum yetiştirmek içindir. Mücadelesiz bir hayat, yaşarken ölmektir. Hayat mücadele ile anlam kazanır.

Long Sunset

Long Sunset (İran), Sabah Mohammadi, 5’54’’

Sama, ekinlerin  üstünü örtmek  için inekleri  yalnız bırakır. Döndüğünde maden alanında bir ineğin varlığını fark eder; İneği dışarı çıkarmaya ve eve sağ salim geri getirmeye çalışır ama başarılı olamaz. Bu durum Sama’yı mayın tarlasına girmeye zorlar. Bölgeye girer ve ayağı mayınlardan basar ve parçalanır.

Paper Boat

Paper Boat (İtalya), Luca Esposito, 7’17’’

Bir ders sırasında genç bir ortaokul öğretmeni bir kağıttan tekneyle  bir deney yapar. Kağıdın göçmenlerin teknelerini simgelediği ortaya çıkardığında sınıf, 8 Nisan 2015’de Sicilya Boğazı’nda alabora olan teknenin kurbanlarının o anını yeniden yaşar.

Poor People

Poor People (Rusya), Lolita Naranovich, 15’

Denizdeki fırtına şiddetlenirken Vera denizde olan balıkçı kocası ve yanında uyuyan 5 aç çocuğu için dua eder. Kocası fırtınada neredeyse  boğulur. Vera iki küçük çocuğu olan komşusunu ziyaret eder ve onun ölü bedeniyle karşılaşır.

Sürgünde Bir Yıl

Sürgünde Bir Yıl (Türkiye – Suriye), Malaz Usta, 19’

Bir göçmenin küçük ülkesinin dışındaki bir metropolde ilk yılı. Film, hareketli görüntü ve seslerden oluşan bir koleksiyon aracılığıyla onun karşılaştıklarını, gördüğü resimleri, kafasındaki kalabalık düşünceleri ve yıl boyunca yaşadığı duygusal şok durumunu gözler önüne seriyor.

Martians

Martians (İspanya), David Del Aguila, 15’

Nisan 2020. Patricia her zaman olduğu gibi hemşirelik yaptığı  hastanedeki işine gider. Covid pozitif hasta Carmelo uyanır ve kendini Marslılar ile çevrilmiş bulur.

Ukoy

Ukoy (Kırgızistan), Aman Azhymat, 22’

Anne ve babası Rusya’da göçmen olarak çalışan 16 yaşındaki Uköy’ün büyükannesi, Uköy’ü hamile kaldıktan sonra onu kendi isteği dışında bir erkekle evlendirir. Uköy, tüm bu zorlukların bir rüyla olduğunu düşünür ve uyanmaya çalışır.

Kırk Yıllık Hatır Seçkisi

A Silence's Performance

A Silence's Performance (İran), Fariba Ghasemzadeh Behnami & Mehdi Azari, 13'

Yaşlı bir kadın, isteği dışında kocasının eski aşkının anılarını canlandırmaya çalışır.

All Walls Are Low

All Walls Are Low (İran), Hassan Dehghandoost, 6’

Genç bir adam her gün komşu pencereden sürekli kendisine bakan yaşlı bir adam görür. Bu genç adamı rahatsız eder ve …

Ae Ryeon Hee

Ae Ryeon Hee (Kore), Sukyun Jeong, 13’49’’

Büyükanne Oh-hoe, torunu Ae-ryeon’u hiç azarlamaz. Ancak dikkat çekmek isteyen Ae-ryeon sorun çıkarmaya devam eder. Sonunda çok fazla belaya neden olan Ae-ryeon, hareketlerinin yanlış yorumlanmasını zorlaştırır…

Bir İhtimal

Bir İhtimal (Türkiye), Serhat Karakaş, 11’46’’

Rutin bir güne başlayan yaşlı adam, davetsiz misafirlerinin gelmesi ile eşi ve kendisini tatlı bir telaşın içinde bulur.. Günün sonunda yorgun düşen yaşlı adam farkında olmasa da gerçeklerle yüzleşir..

Go! Captain

Go! Captain (Fransa), Pierre-Loup Docteur, 20’

Laura ve olgun ve yalnız bir genç olan oğlu Max taşındıklarından beri birbirlerini anlamakta zorlanırlar. Max’in yolu dalgıç kıyafeti giymiş beceriksiz maceracı Jo ile keşistiğinde günlük rutinden kısa bir süreliğine kaçması için bir fırsat doğar.

 

Goca Yörüğün Tohumları

Goca Yörüğün Tohumları(Türkiye), Mehmet Köprü, 30’

Koruduğu yerel tohumlarıyla ve kendine özgü satış modeliyle endüstriyel tarıma karşı sürdürülebilir bir alternatif oluşturmaya çalışan Antalyalı çiftçi Mahmut Tığrel, kısıtlı üretim olanaklarına rağmen mücadelesinden vazgeçmiyor.

Kuş Bakışı

Kuş Bakışı (Türkiye), Merve Özen, 6’57’’

Hikayenin tamamı öznel kamera açısıyla bir muhabbet kuşunun gözünden aktarılır. Satın alınan muhabbet kuşu, karanlık bir kutu içinde yaşayacağı ailenin yanına getirilir. Aile hayvana karşı ilgilidir. Birgün küçük bir dikkatsizlik sonucu kuş camdan dışarı kaçar. İlk defa doğada özgür kalan kuş, farklı insan profillerine şahit olur. Başka bir ailenin pencere pervazına konar, aile kuşu yakalar. Kuş tekrar başka bir kafes içinde, başka bir ailenin ilgisi eşliğinde yaşantısına devam eder.

Paylaşılan Yalnızlık

Paylaşılan Yalnızlık (Türkiye), Nurbanu Atalay, 10’

60 yaşlarında yalnız yaşayan, asosyal Nazım, 55 yaşlarında içindeki çocuksu enerjiyi hiç kaybetmemiş olan Züleyha’nın kapısına bıraktığı kekle paylaşmanın tadına varıp yalnızlığıyla yüzleşir. Ama bir seçim yapması gerekmektedir!

Snails

Snails (Bulgaristan), Albena Puneva, 25’

Bir radyocu olan Minko, annesini görmek için doğduğu köydedir. Beklenmedik bir şekilde ülser olur. Bu da yetmez, sabah erkenden camide günde beş defa ezan yayını yapan hoparlörün sesi yüzünden uyuyamaz.

Southbound

Southbound (İspanya), Juan Albarracín, 11'

Kardeşi Pablo’dan 20 yıl uzak kaldıktan sonra Jose çocukluğunun geçtiği eve Pablo’ya önemli bir sırrı söylemek için döner.

Street Poet

Street Poet (Kazakistan), Samgar Rakym, 29’21’’

Tanjaryq is a traditional national poet. He hopes that the national culture will continue to be passed onto the next generation of Kazakhs. He wants to train more young people to inherit the national identity, but he can’t find pupils. One day he discovers that his son is a rapper. He realizes that rap and national poetry have a lot of similarities, so he decides to train his son to succeed him. But Tanjaryq’s plan doesn’t quite work out…

Şero

Şero (Türkiye), Mustafa Efelti, 12’

Bir köpeğe dokunduğundan dolayı cehennem ateşinde yanacağına inandırılan küçük bir çocuğun
anlam arayışı.

The Kites

The Kites (iran), Seyed Payam Hosseini, 14’

Uçurtma kısa filminin hikayesinde şöyle belirtilmektedir: Sınırda yaşayan bir çocuk sessizce, sınırın ötesinde yaşayan bir kıza aşık olur. Sınırın diğer tarafındaki kıza kızın kayıp uçurtması aracılığıyla ulaşmaya çalışır.

The Station

The Station (Kosova), Leart Rama, 11’9’’

İki yanda yüksek dağlar ve ortasında Dünya’nın bu küçük saklı ve unutulmuş parçasındaki sessizliği bozan küçük bir kayık. Bir şey hareket etmeye başlar.

Yeryüzü

Yeryüzü (Türkiye), Burak Kum, 4’

Bir erkek ve bir kadın aralarında kilitli bir kapı ile farklı odalarda kapatılmıştır. Sence bir çıkış yolu bulabilecekler mi?

Panorama Seçkisi

Al-Sit

Al-Sit (Sudan), Suzannah Mirghani, 20’

Sudan’da pamuk çiftçiliği yapılan bir köyde yaşayan 15 yaşındaki Nafisa, Babiker’a aşıktır, ancak ailesi, yurtdışında yaşayan Sudanlı genç bir işadamı olan Nadir ile evlenmesini ayarlamıştır. Nafisa’nın güçlü bir köy reisi olan büyükannesi Al-Sit, Nafisa’nın geleceği için kendi planlarını yapmaktadır. Acaba Nafisa kendi seçimini yapabilir mi?

Cengiz

Cengiz (Türkiye), Haydar Taştan,14’35’’

Cengiz işsiz bir aile babasıdır. Evde çocuklarının Milli Kahramanlık Haftası’nda oynayacakları piyesin hazırlığı sürerken, Cengiz’in davranışları değişmeye başlar.

Dolapo Is Fine

Dolapo Is Fine (İngiltere), Ethosheia Hylton, 15’

Yakın bir zamanda İngiliz yatılı okulundan ayrılacak olan Dolapo, şehirde iş bulabilmek için doğal saçlarını gizlemesi, adını değiştirmesi için baskı altındadır. Dolapo bir peruk alır ama saçı belirsiz olan kökenlerini sorgulamasına neden olur ve kimlik ile ilgili kendi varsayımlarını gözden geçirmek zorunda kalır.

Duel

Duel (İran), Azam Moradi, 16’

Korucular uzun süredir bir avcı aramaktadırlar ve sonunda uzun bir süre sonra onu ve arkadaşını avlanırken  görürler. Karlı bir dağda bir pozisyon almış durumdayken aralarında bir kavga başlıyor. Biri kazanmak, diğeri korumak için, ancak bunlardan sadece birinin başarılı olması gerekiyor.

 

Ibiza

Ibiza (Fransa), Helene Rosselet-Ruiz, Marie Rosselet-Ruiz, 20’

18 yaşındaki Sonia, hayatında ilk kez arkadaşlarıyla tatile gitmek üzeredir. Ancak annesi, kullanmayı planladığı parayla ikinci el bir jakuzi satın alır. Sonia, bu kez, bu durumun onun yanına kâr kalmasına izin vermiyor…

Lake of Happiness

Lake of Happiness (Belarus), Aliaksei Paluyan, 29’57’’

Zamanın durduğu küçük bir Belarus köyünde 9 yaşındaki Jasja, annesinin ölümünün üstesinden gelmek zorundadır. Babası onu yetimhaneye göndermeye karar verir. O ise bir gün eve kaçmaya karar verir.

Nightclub

Nightclub (İran), Davoud Rangkhaneh, 14’

Arman arkadaşlarının daveti üzerine gece kulübüne gider. O gece Arman için zaman durur…

Power of Childhood

Power of Childhood (Rusya), Lolita Naranovich, 12’46’’

1905 Rus Devrimi zamanı. Hükümete isyan eden bir kalabalık insan grubu bir görevliyi idam edecek. Görevlinin oğlu babasına koşar ve ona sarılarak babasının hayatını kurtarır. Çocuk hareketi ile hem kalabalık hem de görevlinin merhamet duygularını harekete  geçirir.

Sweet Taste of Darkness

Sweet Taste of Darkness (İran), Mitra Raeesmohammadi, 20’

Bu, Batman karakteriyle özdeşleşen yedi yaşındaki bir çocuğun hikayesidir. Arkadaşlarını karanlıkta gözleri kapalı olarak merdivenleri kullanmaya ve sokakları geçmeye teşvik eder. Yorgun ve hayatından nefret eden annesiyle farklı yaklaşımlar ve görüşler ama ortak bir nedenleri vardır.

Teşekkürler Süpermen

Teşekkürler Süpermen (Türkiye), Ozan Sertdemir, 19’47’’

Hayati kendi halinde bir süpermarket çalışanıdır. Müşteriler, patron ve iş arkadaşları tarafından sürekli itilip kakılır. Bir gün marketin önünde Evren’e araba çarpacakken hayatını kurtarır. O günden sonra Hayati’nin hayatı değişir. Hayati neredeyse orada bir olay olur. Hayati bir anda halkın süper kahramanı olur ve dünyanın gündemine oturur.

The Departure

The Departure (Fransa-Fas), Saïd Hamich Benlarbi, 25’

Fas, 2004. 11 yaşındaki Adil, yazı arkadaşlarıyla oynayarak ve idolü Olimpiyat koşucusu Hicham El Guerrouj’un son oyunlarda yarışmasını bekleyerek geçiriyor. Babasının ve ağabeyinin birkaç günlüğüne Fransa’dan gelişi onu sonsuza dek etkiliyecektir.

Vera

Vera (Kosova), Hana Bucalija, 8’28’’

Kosova Savaşı 1999. Sürücüyle iletişim kurmak için çabalayan bir sağır-dilsiz, ailesinin geldiğini ve minibüsün onlarsız gitmemesi gerektiğini söylemeye çalışır.

Yara

Yara (Türkiye), Onur Güler, 16’30’’

Doktor Bahar, oğlu Mert’in doğum günü kutlaması sırasında aldığı telefonla, ölüm raporu hazırlamak için yaşlı bir adamın evine gider. Bu görev, Bahar için mesleki rutin gibi görünse de gelininin itirafıyla rutin olmaktan çıkıp Bahar’ı, vicdanı ve kariyeri arasında bırakır.

Özel Gösterim Seçkisi

Üç Pencere Bir Ölüm

Üç Pencere Bir Ölüm (Kosova), Isa Qosja /Kosova, 107’

Köydeki bir kadın, uluslararası bir kadın gazeteciye savaş sırasında yaşanılan tecavüzü anlatmaya karar verir. Köyde kendisine ve üç kadına yapılanlara tanıklık eder. Konuşan kadının köyün öğretmeni olduğunu anlayan adamlar, o kadına ve kendi eşlerine, köyün otoritesinin sarsılmaması adına baskı uygularlar.

Güneşin Çocukları

Güneşin Çocukları (İran), Majid Majidi, 99’

12 yaşındaki Ali ve üç arkadaşı, ailelerini geçindirmek için birlikte çok çalışıyorlardır. Mucizevi olayların eşiğinde Ali, yeraltında bir hazine bulmak için görevlendirilir.

Meryem

Meryem (Türkiye), Atalay Taşdiken, 95’

‘Masumiyet bekleyenlere aittir.’ 18 yaşında genç bir kadın olan Meryem, 18 aylık evlidir. Ancak altı günlük evlilikten sonra kocası İstanbul’a gider ve bir daha da ortaya çıkmaz. Günler haftalara, aylara dönüşürken Meryem, Mustafa’nın ve yerleşik bir evlilik hayatının özlemini çeker ama umudunu kaybetmez.

İzleyeceğiniz filmlerin herhangi bir şekilde; bir karesinin, bir kısmının ya da tümünün ses ve görüntülerinin kopyalanması, kayda alınması, ve herhangi bir mecrada yayınlanması Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71/1 maddesine göre suçtur!