Film Seçkileri 2024

Yarışma Seçkisi

654 Gram

654 Gram (Türkiye), Ömer Dişbudak, 12'21"

Hadi Şaşırmaz’ın çırağı Metin, baba olmanın eşiğindedir. Bebek o an itibariyle 654 gramdır. Metin, 654 gramın ne kadar çektiğini merak eder. Şeker ve yaz helvasını ayrı ayrı poşetlere doldurur. Tam da o anda bakkala 6 aydır gelmeyen ustası Hadi Şaşırmaz çıkagelir. Kendisinin çocuğu olmadığı için bakkalı Metin’e devretmek niyetindedir. Metin, baba olacak olmanın heyecanı, ustasının gelişinin şaşkınlığı ve  miras meselesinin tam ortasında iken eşi rahatsızlandığı haberini alır ve çocuğunu kaybeder. Baba olmanın heyecanı yerini çocuğunu kaybetmiş olmanın hüznü ve bunu kabullenişe bırakır.

Benim De

Benim De (Türkiye), Ece Akalın Alagöz, 14’

Kısa bir süre önce oğlunu kaybetmiş bir taksi şoförü derdini anlatacak birilerini arar fakat kimse dinlemek istemez.



Blood Snow

Blood Snow (İran), Hossein Alijannezhad, 12’30”

Askerliğinin son günlerinde bir asker Kürt bir kaçakçıyı vurur ve sonra onu kurtarmaya çalışır ancak yalnız olmadığını fark eder.

Bottles

Bottles (Kanada), Yassine El Idrissi, 18’

Rabat’ın eski Medine tarafında yaşayan 13 yaşındaki Said, sakladığı köpeğe yiyecek almak için boş şişeler toplayarak ek iş yapmaktadır. Said, kurtardığı köpeği saklamayı ailesi, arkadaşları ve dini gelenekleriyle çelişkili bulur.

Eksi Bir

Eksi Bir (Türkiye), Ferhat Özmen, 15'

Bodrum dairesinde yaşayan yeni kiracılardan geldiğine inandığı ‘koku’dan rahatsız olan apartman yöneticisi Enver Bey, onları çıkarmak için apartman sakinlerinden imza toplamaya başlar.



Love & Loss

Love & Loss (İngiltere), Nihat seven , 8'

Ailesiyle birlikte İngiliz kanalını yasadışı yollardan geçen sığınmacı Abdül  Hasan, vaka çalışanı Oliver tarafından sorgulanmak üzere bir sorgu odasına getirilir. Abdül’e karısı ve oğullarının geçiş sırasında teknelerinin alabora olması sonucu boğuldukları trajik haberi verilir. Abdül Onları görmek ister, ancak Oliver birkaç soruyu yanıtlamadan buna izin vermez. Abdül bu durumu kabul ettikten sonra, İçişleri Bakanlığı’nın ibret olması ve başkalarını böyle bir riske girmekten caydırmak istemesi nedeniyle ailesinin ölümünden sorumlu tutulacağı konusunda bilgilendirilir. Daha sonra duruşmayı beklemek üzere hücresine geri gönderilir.

Mar Mama

Mar Mama (Filistin), Majdi El Omari, 15'

Annesinin ölümü ve şehrine yapılan tekrarlayan saldırılarla sarsılan genç bir kız ölüme takıntılı hale gelir. Babası onu oyalamak için durdurma hareketi tekniğiyle (stop-motion) bir film yapmaya çalışırken, gerçeklik dünyalarına sızar. Babasının kızını koruma çabaları sonuçsuz kaldığında, fantezi ve hayal gücü devreye girer ve o anda hikaye özgürleşir; ‘kutsal anne’nin sihrinin dokunuşu ise kurtarıcı olur.

Plastic Ball

Plastic Ball (Afganistan), Hussain Wafaii, 9'56"

Çoban arkadaşlar Ali, Muhammed ve Mustafa bir top almayı planlarlar. Yoksul olan ve yırtık ayakkabıları olan Ali çalmaya çalışır ama kendini suçlu hisseder. Muhammed buğday, Mustafa yumurta getirir, Ali’nin ise hiçbir şeyi yoktur. Mohammad ve Mustafa Ali’ye ayakkabı alır ve birlikte oynamak için plastikten bir top yaparlar.

Repeated Memories

Repeated Memories (Güney Kore), Soo Min Park, 14'50"

Jong, Özbekistan’da okuyan ve yarı zamanlı bakıcılık yapan biridir. Hastaları kaşıkla besler, odaları ve tuvaletleri temizler. Bir gün, arkadaşı Ha-yeong’dan bir telefon alır. “Senin için bir iş var. Kör ve sağır bir yaşlı adam var. Sadece ölüm gününü bekliyor. Senin işin onun oğlu gibi davranıp onunla akşam yemeği yemek olacak. Günlük 100 dolar. Sana detayları gönderirim.” Jong-in, Ra-him ile sahte oğlu olarak akşam yemeği yemeye karar verir.

Solomon's Hegira

Solomon's Hegira (İran), Ehsan Soltani, 17'39"


Down sendromlu torununun ölmeden önceki tek koruyucusu olan yaşlı dede Solomon, torununun hayatını garanti altına almaya çalışır.

Strays

Strays (ABD), Or Schraiber, 12'48"

Charlie Chaplin ve Buster Keaton geleneğinden gelen ‘Sahipsizler’, Coney Island’da yalnız yaşayan Pakistanlı göçmen Shamsul’un hikâyesini anlatıyor. Günlerini şehirdeki insanları gezdirerek geçirmektedir. Bir gün, bir sokak kedisi hayatına girer ve ona en büyük hediyeyi getirir: Dostluk.

Word of Honor

Word of Honor (Rusya), Lolita Naranovich, 13'

Bir akşam, bir yazar parkta ağlayan bir çocukla karşılaşır. Çocuk yazara, oyun oynarken bir barut deposunu korumak için şeref sözü verdiğini ve ayrılamadığını söyler. Yazar, çocuğun bu durumdan onurlu bir çıkış yolu bulmasına yardım eder.

Teamül

Teamül (Türkiye), Ali Rıza Bayazıt, 15'

Eskici Salim, henüz tanıştığı Terzi Adem’in kaybolan kedisini bulmak için bir yolculuğa çıkar ve Terzi Adem’in anısını yaşatmak adına sesini yükseltmesi gerekir.



The Deer's Tooth

The Deer's Tooth (Filistin), Saif Hammash, 16'

Beytüllahim’deki Dheisheh mülteci kampında genç bir Filistinli olan Wisam, kardeşinin ölümünden sonra yaşadığı suçluluk duygusundan ve yalnızlıktan kurtulmayı arzuluyor. Günlerini bir uyuşukluk hali içinde geçiriyor. Kardeşinin son dişini bulduğunda, onu denize, gitmesine izin verilmeyen bir yere atacağına dair verdiği sözü hatırlar. Hayatını riske atmak anlamına gelse bile kardeşinin dileğini yerine getirmeye karar verir.

 

Transit

Transit (Irak), Baqer Al-Rubaie, 16’08”

Yakub bir hastanenin istatistik bölümünde çalışmaktadır. Savaş sırasında kaybolan kişileri soran mağdur ailelerin telefonlarına cevap verir. Zaman zaman, kendisinde şüphe ve endişe uyandıran telefon konuşmaları yapar.



Zoo

Zoo (Ürdün-Almanya), Tariq Rimawi, 8’12”

Dünyanın En Kötü Hayvanat Bahçesi’nde dolaşan bir çocuk futbol topunu aramaktadır. Oynamak için güvenli bir yer bulma arayışında onu takip eden küçük bir kaplanla karşılaşır. Ancak savaş kalıntıları tehlike barındırmaktadır.

İnsani Bakış Seçkisi

A Lullaby Unlike Any Other

A Lullaby Unlike Any Other (Tunus), Amani Jaafer, 9'

Film, Stockholm sokaklarında dolaşan genç bir kadın olan Nur’u takip ediyor. Nur, önemli bir şeyi kaybettiğini fark eder. Adımlarını izini sürerken kız kardeşinin, kardeşleri Şadi ve büyükanneleriyle birlikte Gazze’deki hayatlarını anlattığını duyar. Anlatı, Gazze’deki savaşın dehşetine kayar ve Şadi’nin öldürüldüğüne dair trajik haberle sonuçlanır. Nur, aradığı şeyi bulur: yanlışlıkla çöpe attığı telefonunu.

Doğudan Gelen Hayaletler

Doğudan Gelen Hayaletler (Türkiye), Ahmet Sami Kuriş, 13'50"

Ammar savaşın izlerini taşıyan 8 yaşında bir çocuktur. Savaşta ailesini kaybetmiş ve  ablasıyla birlikte Kıbrıs’ta teyzesinin yanında mülteci olarak yaşamaktadır. Ancak ülkesinde  yaşadığı travmalar peşini bırakmamış, savaşın yarattığı izler onu geri çağırmaktadır.

 



Hamza: Chasing The Ghost Chasing Me

Hamza: Chasing The Ghost Chasing Me (Filistin), Ward Kayyal, 18'

İyileşmesinin ardından, orta yaşlı Hamza, 20 yıl önce İsrail hapishanesinden serbest bırakıldığında başlattığı bir alışkanlığı sürekli tekrarlar: Köylülerin varlığına inanmadığı aslanın peşine düşmek için ormana gider. Hamza, huzurlu bir yer bulmak için mücadele eder. Karısının yalvarmalarına ve köylülerin ona karşı gösterdiği hoşnutsuzluğa rağmen, ormanda yemlerini ve tuzaklarını kurar, hayali tehdide karşı zafer kazanmak için çabalar. Toplumsal reddedilme ve inkârdan kaçış yolculuğunda sığınak bulur.



Hide & Seek

Hide & Seek (Filistin, İspanya, Türkiye, Lübnan, Fransa) , Rami Abbas, 7'14"

‘Saklambaç’, ülkesini kasıp kavuran savaş sırasında kasabasına yapılan baskının ardından bilinmeyene doğru yolculuğa çıkan bir çocuk ve balığının hikâyesini anlatan kısa bir animasyon. Film, bu yolculuğun adımlarını ve dönüşümlerini yakalıyor ve çocuğun kıyılardan birine ulaşmasıyla sona eriyor.

I am You

I am You (Türkiye), Yağmur Telli Yücel, 4'36"

Filistin bayrağı merkeze alınarak Rad Dar  yardımıyla bir akrilik tablo yaratılmıştır. Bayrak, kırmızı, beyaz, siyah ve yeşil renklerinden oluşurken, üzerine İsrail bayrağının mavi ve beyaz renkleri üstten akıtılmıştır. Renkler, adeta bombalar gibi yayılmış ve bayrağın üzerinde birbirine karışarak bulanık bir etki yaratmıştır. Bu akışkan ve hareketli renkler bayrağın tanınmaz hale gelmesine neden olmuş ve çeşitli dokular ortaya çıkarmıştır. Bu görsel kompozisyona Filistinli şair Refaat Alareer’in “I Am You” adlı şiiri eşlik etmektedir.  

In The Waiting Room

In The Waiting Room (Filistin), Moatasem Taha, 15'

Bir İsrail hastanesinin bekleme odasında, Filistinli Hüseyin, yeni dul kalmış annesi Rashida’ya (70) tıbbi randevusu için eşlik ediyor. Hüseyin beklerken, dizüstü bilgisayarında akademik araştırma için son teslim tarihi üzerinde çalışırken, üç aydır evinden dışarı çıkmamış olan Rashida sınırlı İbranicesiyle diğerleriyle sosyalleşmeye çalışıyor.

Message

Message (İran), Saeed Moltaji, 9'9"

Savaşın yıkıma uğrattığı Gazze’de kötü internet koşullarıyla karşı karşıya kalan kararlı bir kadın muhabir, tüm hafıza kartlarını haber ajansı binasındaki meslektaşına götürmeye karar verir. Onun videoları gönderebileceğini ummaktadır. Ancak yol boyunca engellerle karşılaşır…

Sessiz Yol

Sessiz Yol (Türkiye-İngiltere), Merve Çirişoğlu, 8'30"

Savaş yıllarında, genç bir kadın, yeni doğmuş bebeği ve üç yaşlı akrabasıyla birlikte gizlice sınırı geçmek üzereydi. Ancak çamura saplanan öküz arabaları bir türlü yerinden kıpırdamıyordu. Düşmana yakalanmanın muhtemel sonucu, hatıralarına kazınmıştı da onları korkularından emin kılacak merhamet neydi ve nasıl bir şeye benziyordu? Acaba insan olmanın hangi yüzüyle karşılaşacaklardı?



Shattered Memory

Shattered Memory (Filistin), Hayat Laban, 14'

Belgesel, foto muhabiri ‘Mahfouz Abu Turk’ün anısını ve 1987’deki ilk intifadadan doksanlı yılların sonuna kadar Kudüs ve Batı Şeria’da yaşadığı olayları belgelediği arşivini anlatıyor.

The Poem We Sang

The Poem We Sang (Kanada-Filistin-Ürdün), Annie Sakkab, 20'

‘Söylediğimiz Şiir’, sevgi ve özlem üzerine düşünen 20 dakikalık, renkli ve siyah beyaz, deneysel bir belgeseldir. Aile sevgisi ve ev özlemi, evini kaybetme ve zorunlu göç travmasının üstesinden gelmek, yaşam boyu pişmanlıkları yaratıcı katarsis ve tanıklığın iyileştirici bir yolculuğuna dönüştürmek yoluyla anlatılıyor.

The Sounds of Clouds

The Sounds of Clouds (İran), Mohamad Lotfali, 3'45"

20 Ekim 2023 Cuma- Gazzeli çocuklar, 7 Ekim’de Hamas’la yapılan savaş sırasında İsrail’in bombardımanında ölmeleri halinde kurtarma ekiplerinin onları teşhis edebilmesi için ellerine isimlerini yazıyor.

Under Occupation

Under Occupation (Ürdün), Anas Yahya, 1'32"

Bu kısa film, işgalin gölgesinde, sayısız zorluk ve sıkıntının günlük yaşamını şekillendirdiği baskıcı güçlerin labirentinde yolunu bulmaya çalışan Filistinli bir çocuğun hikayesini gözler önüne seriyor. İsrail güçlerinin amansız saldırı ve bombardımanlarında ailesinden fertleri kaybeden ve evinin kutsallığını yitiren çocukla, babasının keyfi önlemler altında hapsedilmesine tanıklık ediyor. Film, işgalin Filistinli çocukların hayatlarında bıraktığı silinmez izleri dokunaklı bir şekilde tasvir ediyor. Ancak tüm bu karanlığın ortasında, zorlu ihtimallere rağmen daha parlak bir yarına olan sarsılmaz umutlarına ve direnişlerine tutunmalarını da gözler önüne seriyor

Kırk Yıllık Hatır Seçkisi

Beyaz Dağın Çocukları

Beyaz Dağın Çocukları (Türkiye), Yalçın Çiftçi, 20'

Soğuk ve karlı bir kış mevsiminde Anadolu’da bir köy okulundayız.  Mezarlığın içinde bulunan köy okulu birçok gizemi de içinde barındırıyor.  



Crack

Crack (İran), Marziye Feyli, 13’ 19”

16 yaşındaki Nora, okuldaki resim yarışmasının ilk aşamasını geçerek ikinci aşamaya katılmaya hak kazanır. Ancak, Nora bu durum karşısında endişeli ve kaygılı hisseder ve yarışmadan çekilmek için bir bahane arar.

Dehliz

Dehliz (Türkiye), Eser Tokaş, 11’57’’

Ahmet Akten, yarım asırlık mezar taşı ustasıdır. Ölümün kıyısında olmak, onun düşünce dünyasında derin izler bırakmıştır. Beyitlerle süslediği mezar taşları, geçmişin hikayelerini sonsuzluğa taşımaktadır. Mesleği gereği yaşamın kırılganlığını ve değerini anlatan Ahmet, kabirlerin sessizliğinde yaşamın anlamını yakalamıştır. Yaşamın ardındaki sırra bir ışık tutmaktadır.



Emma

Emma (Türkiye - İngiltere), Merve Kuş Mataracı, 29'

Emma, İngiltere’de lise öğrencisiyken, kız arkadaşı ile okuldan kaçarak bir düğüne gider. Bu kaçamak düğünde gördüğü Türk Mehmet’e aşık olması kaderini değiştirir. Kaçak bir göçmen olan Mehmet, sınır dışı edilince, Emma onun arkasından Türkiye’ye gelir. Belgesel, Mehmet ve 8 çocuğu ile Sarılar köyünde yaşamını sürdüren Emma’nın Türkiye’nin bir köyünde yaşadığı ilham verici hayatını ve doğa ile arasında kurduğu ‘derin bağı’ konu almaktadır.

Huzur Çiftliği

Huzur Çiftliği (Türkiye), Feyzi Baran, 19'

Yaralı ve bakıma muhtaç hayvanlar için kendi imkanlarıyla bir dünya kuran Mehmet Yüksel’in bu dünyasına insanlar ‘huzur çiftliği’ diyor. Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce yaralı hayvan huzur çiftliğinde tedavi edildikten sonra yaşamını artık tek başına sürdürebiliyorsa doğaya salınıyor, aksi takdirde ömürlerinin sonuna kadar bu çiftlikte özgürce yaşayabiliyor. 



Kafamdaki Polis

Kafamdaki Polis (Türkiye), Erdal Baran Şahin, 19'14"

Taksici Eyüp, bir gece bir müşteri alır. Müşterisi karısını vurmaya gittiğini söyler.  Eyüp, yolculuk boyunca bir taksi şöförü olarak güvende kalmaya çalışırken aynı zamanda adaletli olmanın yolunu arar.

Kudüs'ün Işıkları

Kudüs'ün Işıkları (Türkiye), M. Abdülgafur Şahin, 27'

‘Kudüs’ün Işıkları’ bir grup Filistinli çocuğun günlük hayatından kesitler sunuyor. Belgesel, kutsal şehirdeki özel bir günün 24 saatini kayıt altına alıyor. Kadim şehrin dar sokaklarındaki büyük dünya bir sosyal antropoloğun, bir fırıncının, bir seyyahın ve bir öğretmenin gözünden yansıtılıyor.



Siri Miri

Siri Miri (Filistin), Luay Awwad, 5'

İki Filistinli genç, can sıkıntısından sanal bir bilgisayar asistanı olan Siri’den yardım isterler? İstekleri yerine gelecek mi?

Still Here

Still Here (Kanada, Almanya, ABD, İngiltere), John Graham, 14'43"

Berlinli genç bir müzisyen, ayrı yaşadığı annesinin ölmekte olduğu haberini alır. Onun bakımına bırakıldığında, ikisi de ölmenin güzel olabileceğini keşfeder.

The Edge

The Edge (İran), Mohammad Reza Golpour, 12'59"

The Frost and a Little Schoolboy

The Frost and a Little Schoolboy

Yaren

Yaren (Türkiye), Mehmet Ali Poyraz, 7'18"

Uluabat gölü bereketli sularıyla çevresindeki köylülerin geçim kapısı oluyor. Bu gölde yapılan balıkçılığın yanında sıcak bir insan hikayeye de ev sahipliği yapıyor. Balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren isimli leyleğin sıradışı dostluğu. Belgesel bu sıcak hikayeden yola çıkarak aynı zamanda yıllar içinde azalan doğal güzelliklere de dikkat çekiyor.

Özel Gösterim Seçkisi

200 Meter

200 Meter (Filistin) ,Ameen Nayfeh, 96'

Bir Filistinli baba, ayrım duvarının diğer tarafında sıkışıp kalmıştır ve oğlunun hastanede beklediği yere ulaşmak için mücadele etmektedir.

An Orange From Jawa

Orange (Filistin, Polonya, Fransa), Mohammed Almughanni, 27'

Genç bir Filistinli olan Muhammed, onu İsrail kontrol noktasından geçirecek bir taksi arayışında çaresizdir. Ancak sürücü Faruk, Muhammed’in kontrol noktasından daha önce geri çevrildiğini öğrendiğinde işler karışır.

Ayny - My Second Eye

Ayny - My Second Eye (Almanya-Filistin), Ahmad Saleh, 10'

Acımasız bir savaş iki kardeşi evlerinden mahrum bırakmıştır. Anneleri, etraflarındaki tehlikelerden onları korumaya çalışırken, yeni bir başlangıç umudunu beslemektedir. Onun tüm endişelerine rağmen, çocuklar çocukluk hayallerinin peşinden gitmekte kararlıdırlar: Sevdikleri bir enstrüman olan güzel bir ud ile müzik yapmak.

Digital Occupation

Digital Occupation (Türkiye), Nawras bu Saleh, 26'20"

Dijital İşgal Filistin üzerindeki çok yönlü dijital kontrolü inceleyen bir belgeseldir. Film, İsrail’in iletişim altyapısı üzerindeki kontrolüne, yasa dışı veri toplama faaliyetlerine ve sosyal medya platformlarında Filistinli içeriklerin baskılanmasına odaklanıyor. Aynı zamanda, Filistin halkının bu dijital engelleri aşma ve kendi hikayelerini dünyaya duyurma çabalarını ele alıyor. Direnişin bir parçası olarak, Filistinlilerin teknolojik yenilikler ve stratejik yaklaşımlar geliştirdikleri, dijital baskılara karşı verdikleri mücadele bu filmde öne çıkarılıyor.

Farha

Farha (Ürdün, İsveç, Suudi Arabistan), Darin J. Sallam, 92'

1948 Filistin’inde, 14 yaşındaki bir kız çocuğu, kilitli bir kilerden evini saran felaketi çaresizce izler.

From Ground Zero

From Ground Zero (Filistin) , Aws Al-Banna, Ahmed Al-Danf, Basil Al-Maqousi, 115'

Sıfır Noktasından Gazze’de çekilen 22 kısa filmden oluşan bir koleksiyondur. Filistinli yönetmen Rashid Masharawi tarafından başlatılan bu proje, 22 Gazze’li yönetmene seslerini duyurma fırsatı sunmuş ve devam eden savaşın anlatılmayan hikayelerini sinema aracılığıyla anlatmalarına olanak tanımıştır. Bu filmler, bölgedeki gerçekleri, insanların yaşadığı acıları ve hayatta kalma mücadelesini farklı perspektiflerden gözler önüne serer.

Holy Redemption

Holy Redemption (İsrail) , Aslıhan Eker Çakmak, Tanju Şahin, Jose Carlos Soares, 52'

Gazze Savaşı’nın ikinci ayında çekilen “KUTSAL KEFARET”, Filistin topraklarındaki radikal İsrailli yerleşimcilerin dünyasını keşfediyor. Büyük İsrail vizyonu tarafından yönlendirilen bu gençler, liderlerini körü körüne takip ediyorlar.. 22 gün süren yerleşimciler ve liderleriyle yapılan röportajlar aracılığıyla film, İsrail’in Filistinlileri yerinden etmek için kullandığı yeni silahları ve stratejileri açığa çıkarıyor ve şaşırtıcı müttefikleri ortaya koyuyor. Bu çarpıcı belgesel, Filistin topraklarındaki bitmeyen çatışmaların içindeki insan hikayelerine benzersiz bir bakış sunarak izleyicilere sahadaki gerçekliklere dair eşsiz bir içgörü sağlıyor.

House

House (Almanya, Katar, Ürdün, Filistin), Ahmad Saleh, 4'

Bir aile, nesiller boyunca geniş, güzel ve misafirperver bir evde yaşamıştı. Evin cömertliği, kültürlerinin bir parçası haline gelmişti; zira misafirler her zaman sıcak bir şekilde karşılanır ve ağırlanırdı. Ancak bir gün, çok farklı bir planla gelen bir misafir kapılarını çaldı.

The Idol

The Idol (Filistin), Hany Abu-Assad

Gazze’de yaşayan hevesli bir müzisyen olan Mohammed Assaf, imkânsız gibi görünen bir hedef belirler: “Arap İdolü” programında yarışmak.

Maloul

Maloul (Filistin), Michel Khleifi

1948’de İsrail devletinin ilan edilmesinden bu yana sayısız Filistin köyü haritadan silindi. Malul Yıkımını Kutluyor bunu göstermek için bombardımanların, yıkılan binaların ve sakat kalan insanların dokunaklı görüntülerini kullanıyor.

Night

Night (Almanya, Katar, Ürdün, Filistin), Ahmad Saleh, 16’

Gece, kaybolan çocuğun annesini kandırıp uyutmak zorundadır ki, ruhunu kurtarabilsin.

 

Nightmare of Gaza

Nightmare of Gaza (Filistin), Farah Nabulsi , 14'

Bu ürkütücü, soyut ve deneysel anlatı, Gazze sokaklarında yürüyen ve etrafı bombaların bıraktığı yıkımla çevrili bir kadını takip eder. Başkalarına yardım eden bu kadın, çarpıcı bir gerçekle yüzleşir: Artık kendisinin yardıma ihtiyacı vardır. Hikâye, Gazze’nin tekrar eden kabusunu yansıtarak, savaşın bıraktığı derin yaraları ve insanların yaşadığı sürekli mücadeleyi gözler önüne seriyor.

Tale of Three Jewels

Tale of Three Jewels (Palestine, United Kingdom), Michel Khleifi,112'

1990’larda Gazze’deki çatışmaların ortasında Filistinli bir çocuk, güzel bir Çingene kızına ve onun dokuduğu masalsı dünyaya kapılır. Çocuklar, doğayı, mistisizmi ve geleceklerini keşfederken çevrelerindeki acımasız hayatla yaşamayı öğrenirler. Yusuf’un ailesi, babasının hapiste, ağır silahlı ağabeyinin ise İsrail askerlerinden kaçarak izini kaybettirdiği deniz kıyısındaki bir kampta hayatta kalmaya çalışmaktadır. Zengin bir Arap ailesinden gelen okul arkadaşı Salah, sadakatle onlara yardım etmeye çalışır. Aynı zamanda, Yusuf, yaşlı ve kör bir komşusunun onu uzun zamandır beklediği Kuzey Amerika rüya dünyasına kaçmasına yardımcı olur.

The Present

The Present (Filistin - Katar), Farah Nabulsi , 24'

Yusef evlilik yıl dönümünde Batı Şeria’da eşine bir hediye almak için kızı Yasmine ile birlikte yola çıkar. Ancak askerler ve kontrol noktalarıyla dolu bu yolda, basit bir alışveriş gezisi ne kadar kolay olabilir ki?

Wajib

Wajib (Filistin, Fransa), Annemarie Jacir, 96'

60’lı yaşlarındaki boşanmış bir baba ve öğretmen olan Abu Shadi, Nazareth’de yaşamaktadır. Kızı evlenmeye hazırlanıyordur. Yıllardır yurtdışında yaşayan ve mimar olan oğlu; Roma’dan gelip ona hazırlıklarda yardımcı olana kadar tek yaşamak zorundadır. Abu Shadi yıllardır oğlunu görmemiştir ve onun hakkında pek de bir bilgisi yoktur. Düğün için hazırlıklara başlayan baba ve oğlu, Filistin geleneklerine göre her misafire tek tek gidip davetiyeleri vermelidirler. Bu garip ikili günlerini beraber geçirirken ilişkileri de sınanmış olur.

İzleyeceğiniz filmlerin herhangi bir şekilde; bir karesinin, bir kısmının ya da tümünün ses ve görüntülerinin kopyalanması, kayda alınması, ve herhangi bir mecrada yayınlanması Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71/1 maddesine göre suçtur!