Bültenler 2024

6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali

 ‘6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’ne başvurular başladı. Festival bu yıl ‘Dost Ülke Filistin Onuruna’ gerçekleştirilecek. Sinemacılar festivale, ana temaya uygun olarak doğrudan ya da dolaylı olarak dostluk konusunu işleyen kısa filmleri ile 23 Ağustos’a kadar ‘filmfreeway’ ve ‘festhome’ platformları üzerinden başvuru yapabilecek.

Her yıl dostluğu eserlerinde ölümsüzleştiren bir gönül dostu, şair ve sanatçı anısına yapılan festival bu yıl Filistinli Şair Mahmud Derviş anısına 3-6 Ekim tarihleri arasında Taksim-Beyoğlu’nda gerçekleşecek.

Altıncı yılında ‘Ana Yarışma’, ‘Kırk Yıllık Hatır’ ve ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümlerinde dünyanın dört bir yanından yüze yakın filme ve sinemacıya ev sahipliği yapacak festivalin başvuruları başladı. Sinemacılar festivale, ana temaya uygun olarak doğrudan ya da dolaylı olarak dostluk konusunu işleyen kısa filmleriyle Ana Yarışma bölümüne, Filistin’in İşgali ve Bağımsızlığını konu alan filmleriyle de ‘İnsani Bakış Filistin’ yarışma bölümüne 23 Ağustos’a kadar başvurabilecekler.

 

TÜRK YAPIMLAR VE FİLİSTİN TEMALI FİLMLER ÜCRETSİZ BAŞVURACAK

Sinemacılar festivalin yarışma bölümlerine filmfreeway ve festhome platfromları üzerinden başvuru yapabilecek. Her yıl olduğu gibi Türk filmlerinin yanı sıra bu yıl Filistin’in işgalini ve bağımsızlığını odağına alan ‘İnsani Bakış’ bölümüne katılacak Filistin temalı yapımlardan başvuru ücreti alınmayacak.

 

PROGRAM EYLÜL 2024’TE AÇIKLANACAK

İstanbul Beyoğlu’nda gerçekleşecek Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin ödülleri, jürisi, seçilen filmler ve etkinlikleri Eylül 2024’te düzenlenecek basın toplantısında kamuoyu ile paylaşılacak.

 

ANA YARIŞMA
Doğrudan ya da dolaylı olarak ‘Dostluk’ kavramına işaret eden, 01.01.2022 tarihi ve sonrasında yapılmış tüm kurmaca, animasyon ve deneysel kısa filmler ‘Ana Yarışma’ bölümüne katılabilecek. Filmlerin süresi jenerik dahil 20 dakikanın altında ve İngilizce altyazılı olacak.

 

İNSANİ BAKIŞ-FİLİSTİN

‘İnsani Bakış’ bölümüne bu yıl Filistinlilerin yaşadığı işgal, nakba-felaket, bağımsızlık, diaspora vb. temalara işaret eden tüm kısa film ve belgeseller başvurabilecek. Bu bölüme 01.01.2013 tarihi ve sonrasında çekilmiş filmler ücretsiz katılabilecek. Filmler jenerik dahil 30 dakikanın altında ve İngilizce altyazılı olacak.

 

KIRK YILLIK HATIR

Ana Yarışma yönetmeliğine uygun olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak dostluk kavramına işaret eden belgesel, deneysel, video-art ve kurmaca kısa filmler ‘Kırk Yıllık Hatır’ bölümünde değerlendirilecek. Filmlerin süresi 30 dakikanın altında ve İngilizce alt yazılı olacak. Bu kategorilere başvuracak filmlerin yapım yılında bir sınırlama olmayacak.

 

Festhome üzerinden başvuru yapmak için TIKLAYINIZ.

Filmfreeway üzerinden başvuru yapmak için TIKLAYINIZ.

Bu yıl 3-6 Ekim tarihleri arasında 6’ncı kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin jüri başkanı yazar ve senarist Tarık Tufan oldu.

Festival yönetiminden yapılan açıklamaya göre, festival kapsamında ‘Ana Yarışma’ ve ‘Kırk Yıllık Hatır’ bölümlerinde yarışacak filmlerin jüri başkanlığını yazar ve senarist Tarık Tufan üstlenecek.

Başkanlığını yönetmen Faysal Soysal’ın yürüttüğü festivalin 5’inci yılında jüri başkanlığını fotoğrafçı, senarist ve oyuncu Ebru Ceylan üstlenmişti.

Bu yıl Filistinli şair Mahmud Derviş anısına gerçekleştirilecek olan, ‘İnsani Bakış’ bölümünü Gazze’deki insanlık dramına dikkat çeken yapımlara açan festival, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ile düzenleniyor. TİKA, Zeytinburnu Belediyesi gibi birçok kurum tarafından desteklenen, organizasyonunu Balkon Yapım’ın üstlendiği festivalin detayları ilerleyen günlerde düzenlenecek basın toplantısında açıklanacak.

*

TARIK TUFAN KİMDİR?

Tarık Tufan İstanbul’da doğdu ve hayatını bu şehirde sürdürdü. Kabataş Erkek Lisesi’nin tamamladıktan sonra üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Felsefe bölümünde gerçekleştirdi. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Ülkeleri Enstitüsü’nde Sosyoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar radyo ve televizyonlarda kültür-sanat alanında programlar gerçekleştirdi.

İlk kitabı “Kekeme Çocuklar Korosu” 2000 yılında yayımlandı. Ardından “Kraliçenin Pireleri” (2002), “Ve Sen Kuş Olur Gidersin” (2004), “Hayal Meyal” (2007), “Bir Adam Girdi Şehre Koşarak” (2010), “Şanzelize Düğün Salonu” (2015), “Beni Onlara Verme” (2017), “Düşerken” (2018), Kaybolan (2020), Geç Kalan (2021), Âşıklara Yer Yok (2023) yayımlandı.

“Uzak İhtimal” filmiyle 2009 yılında İstanbul Film Festivali’nde, “Yozgat Blues” filmiyle 2013 yılında Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödüllerini kazandı. Yapımcıları arasında yer aldığı “Anons” filmi, 2018 yılında Venedik Film Festivali Orizzonti bölümünde “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü.

Romanlarının yanı sıra belgesel ve kurmaca film senaryoları yazmaya devam ediyor. Edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlanıyor. Yazdıkları çeşitli dillere çevrildi.

Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenecek 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin jürileri ve ödülleri açıklandı. Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ ve bu yıl Gazze’de yaşanan drama dikkat çeken ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümlerinde yarışacak yapımlar sekiz kişilik jüri heyetinin karşısına çıkacak. Tarık Tufan’ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak filmler Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından değerlendirecek.

 

6 kategoride ödülün dağıtılacağı festivalde, kazanan yapımlara toplamda 100 bin lira para ödülü ve 50 bin lira değerinde Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü verilecek. 

*

Bu yıl 3-6 Ekim tarihleri arasında 6’ncı kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin ödülleri ve jürileri açıklandı.

Festival yönetiminden yapılan açıklamaya göre, festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ ve bu yıl Gazze’de yaşanan drama dikkat çeken yapımların yer aldığı ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümlerinde yarışan yapımları bu sene sekiz kişilik jüri heyeti değerlendirecek.

 

İŞTE DOSTLUK TEMALI YAPIMLARIN YARIŞACAĞI ‘ANA YARIŞMA’ JÜRİSİ:

Bu kapsamda, jüri başkanlığını bu yıl yazar ve senarist Tarık Tufan’ın üstlendiği festivalde dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ bölümlerinde yer alan filmler,

Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan ‘200 Metre’ filmi ile İsrail’in Batı Şeria’yla arasına ördüğü duvarla ikiye ayırdığı bölgedeki Filistinli bir ailenin çektiği günlük sıkıntıları beyazperdeye taşıyan Filistinli yönetmen Amin Nayfeh,

Angelina Jolie’nin yönetmenliğini yaptığı ‘In the land of Blood and Honey’ filmindeki Hana rolüyle bütün dünyada tanınan, ‘Mavi Kelebekler’, ‘Veda’, ‘Fatih’, ‘Üç Yol’,  ‘Muhteşem Yüzyıl: Kösem’ ve ‘Kuruluş Osman’ gibi birçok projede yer alan Boşnak sinema ve dizi oyuncusu Alma Terziç Saraçoğlu,

İlk uzun metraj filmi ‘Küf’ 2012 yılında Venedik Film Festivali’nde ‘Geleceğin Aslanı’, 13. Frankfurt Türk Film Festivali’nde ilk kez verilen ‘Altın Elma’ ödüllerini kazanan yönetmen Ali Aydın, 

ve Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin kurucuları arasında yer alan sinema yazarı Tuba Özden Deniz‘den oluşan jürinin önüne çıkacak.

 

İŞTE GAZZE’DE YAŞANANLARA IŞIK TUTAN YAPIMLARIN YARIŞACAĞI ‘İNSANİ BAKIŞ-FİLİSTİN’ BÖLÜMÜ JÜRİSİ

Gazze’de yaşanan drama dikkat çeken yapımların yarışacağı ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümündeki yapımları ise,

Stop-motion tekniği ile dikkat çektiği filmleriyle tanınan, ‘ANYN-İkinci Gözüm’ yapımı ile 2016’da ‘En İyi Yabancı Animasyon’ dalında Oscar Öğrenci Akademi Ödülü’nü kazanan Filistinli yönetmen Ahmad Saleh,

Dünya prömiyerini 46. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapan İlk uzun metrajlı filmi ‘Farha’ 2023’te Ürdün’ün Oscar adayı olarak seçilen,  Variety’nin 2023’ün Etkili Uluslararası Kadınları arasında gösterdiği Filistinli yönetmen Darin J. Sallam,

‘Üç Yol’, ‘Nefes’, ‘Ölüler İçin Yaşama Rehberi’, ‘Nemlizade’, ‘Mori’ gibi yapımlardan tanınan, ‘Beyoğlu Sineması’ ile 2017’de İzmir Kısa Film Festivali’nde ‘Altın Kedi En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’ne layık görülen, Toronto’da dünya prömiyerini yapan ‘Hasat’ filminin görüntü yönetmeni Emre Pekçakır‘dan oluşan jüri değerlendirecek.

 

ALTI KISA FİLME ÖDÜL VERİLECEK

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ bölümünde ‘En İyi Film Ödülü’nü kazanan yapıma 40 bin, ‘Jüri Özel Ödülü’ kazanan yapıma 20 bin, bir yapıma da 10 bin liralık ‘Mansiyon’ ödülü verilecek. Bir yapım da 50 bin lira değerinde ‘Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü’ kazanacak. ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümünde bir yapıma 30 bin liralık ödülün takdim edileceği festivalde ayrıca Gazze’de yaşanan drama ışık tutan bir yapıma da ‘Mahmud Derviş Dostluk Ödülü’ takdim edilecek. Yapımlara para ödülleri ile birlikte ödül heykeli de takdim edilecek.

 

6.ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ’NDE BU SENE

Başkanlığını yönetmen Faysal Soysal’ın yürüttüğü, bu yıl 3-6 Ekim tarihleri arasında Filistinli şair Mahmud Derviş anısına gerçekleştirilecek olan, ‘Ana Yarışma’ ve ‘Kırk Yıllık Hatır’ bölümlerinde birçok yapımı izleyiciyle buluşturacak olan ve ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümünde Gazze’deki insanlık dramına dikkat çeken yapımlara yer verecek olan festival, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ile düzenleniyor. TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi birçok kurum tarafından desteklenen ve organizasyonunu Balkon Yapım’ın üstlendiği festivalde bu sene dünyanın dört bir yanından 15 Filistinli yönetmen İstanbul’da ağırlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında sinemaseverlerle buluşacak festivalin Master Class dersini ise Cannes’de ödül alan ilk Filistinli yönetmen Michel Khleifi verecek. Festivalle ilgili ayrıntılar Instagram’da ‘dostlukfilmfest’, Twitter’da ‘dostlukff’, Facebook’ta ise ‘Dostluk Film Festivali’ adreslerinden, ayrıca ‘dostlukfilmfestivali.com’ internet sitesinden takip edilebilir.

Filistinli yönetmenler son bir yılın acısını İstanbul’dan haykıracak!

*

-3-6 Ekim’de 6’ncısı gerçekleşecek Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin onur ödülleri ve filmleri açıklandı. Festivalin onur ödülleri bu sene usta çizer Hasan Aycın ve Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’ye verilecek.

Filistin halkının acılarını perdeye aktaran Michel Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Ala’ Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi festivalde Türk sinemacılar ve İstanbullularla bir araya gelecek.

-Festivalde toplam 56 film AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluşacak.

-Festivalin basın toplantısında konuşan Festival Başkanı Faysal Soysal: “Son bir yıldır Gazze’yi yaşıyoruz ve hakikaten zor bir süreçten geçiyoruz. Ölen sadece Gazze halkı değil, ölen bütün bir insanlık. Aslına bakarsanız, hepimizin bir parçası ölüyor ve buraya süreceğimiz merhem sadece Gazzelilerden çok; kendi insanlık yaramıza bir şifa olmak namına. Bu sebep ile, bu yıl festivalimizi şair Mahmud Derviş anısına ve Filistin onuruna yapıyoruz”

-Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan: “Sinema içerisinde de önemli yönetmen ve oyuncular hem Hollywood’da, hem Avrupa sinemasında bütün her şeyi göze alarak o insanların yanında duruyorlar. Vicdanın, insan haklarının, gerçek uygarlık algısının yanında duruyorlar aslında. Umarım Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali de bu insanlık mücadelesine kendi elindeki mütevazi, sinemanın zamanı aşan gücüyle bir katkı sağlayacaktır. Ve dünyanın dört bir yanındaki diğer vicdanlı insanların yanına adını yazdıracaktır.”

 

BASIN TOPLANTISINDA KONUŞULANLAR:

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında 3-6 Ekim tarihlerinde Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenecek 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin basın toplantısı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Festivalin bu yılki detaylarını toplantıda Festival Başkanı Faysal Soysal, Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan, Festival Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen aktardı.

 

FESTİVAL BAŞKANI: ÖLEN SADECE GAZZE HALKI DEĞİL BÜTÜN İNSANLIK

Toplantıda konuşan Festival Başkanı Faysal Soysal, öncelikle İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’ye saldırılarında 351 günün geride kaldığını hatırlatarak, “Ve hala katliam, şiddet ve soykırım devam ediyor… Politikacılardan, büyük önderlerden ve liderlerden maalesef umut yok” dedi. Soysal, sanatçıların bu dönemde yaptıklarının Filistin halkının sesi olabileceğini vurgulayarak, “Bütün bu olanlara tanık olan bizler ve büyük vicdan sahibi olduğuna inandığımız sanatçılar asla sessiz kalamaz, susamazlar. Bunu eserlerinde ve şiirlerinde göstermek zorunda kalırlar; çünkü bizler sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan ve sessiz kaldıklarımızdan da sorumluyuz” diye konuştu. Son birkaç yılda dünyanın pandemi ve savaşlarla sınandığını, Türkiye’nin ise 6 Şubat depremi gibi acılı bir süreç yaşadığını hatırlatan Faysal, “Son bir yıldır Gazze’yi yaşıyoruz ve hakikaten zor bir süreçten geçiyoruz. Ölen sadece Gazze halkı değil, ölen bütün bir insanlık. Aslına bakarsanız, hepimizin bir parçası ölüyor ve buraya süreceğimiz merhem sadece Gazzelilerden çok; kendi insanlık yaramıza bir şifa olmak namına. Bu sebep ile, bu yıl festivalimizi şair Mahmud Derviş anısına ve Filistin onuruna yapıyoruz. Derviş’in şiiri kayıp Filistin coğrafyasının ve topraklarının yeniden inşa edildiği, yeniden kimlik bulduğu ve ölümsüz bir anıt şeklinde kendini ortaya çıkardığı bir sanat alanı” ifadelerini kullandı. Soysal son olarak şunları kaydetti: “Elbette süremiz kısa, Aralık ayındaki festivalimizi Ekim ayına aldık. Festivalimizi Gazze’nin son bir maruz kaldığı saldırıların yıldönümüne denk getirmek bizim için de anlamlıı fakat hiçbir şekilde bu trajedinin bir yıl süreceğini tahmin etmiyorduk. Umarım daha fazla sürmez ve bir an önce akıllı insanlar devreye girer, gerekli yaptırımlar yapılır, Filistin halkı barış ortamına kavuşur.”

 

JÜRİ BAŞKANI TARIK TUFAN: İSRAİL SADECE GAZZELİLERİ DEĞİL KENDİ HALKINI DA YOK ETTİ!

Bu yılki Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan da, festivalin bir parçası olma gururunu kendisine yaşatan festival yönetimine teşekkür ederek, şunları söyledi: “Bu güzel festivalin bir parçası olarak bu süre zarfında yaptıkları filmlerle bize hayatı, insanı, yeniden düşünmenin ve hikayeler üzerine kafa yormanın imkanını açan katılımcı sinemacılara da çok teşekkür ederim” diye konuştu. Tufan, festivalin bu yılki temasına değinerek, şu görüşlerini aktardı: “Bir takım meseleler hakkında konuşmak gün geçtikçe insan için daha yorucu oluyor çünkü bu kadar pornografik, açık, doğrudan insanlığın ve varoluşun bütün değerlerini hedef alan bir şiddet söz konusu. Bu şiddet yaygınlaşır ise tek kurbanları o bölgedeki şiddete doğrudan maruz kalan insanlar olarak kalmayacak, artık bütün insanlık bu şiddetin kurbanı haline gelmiş olacak demektir. Dolayısıyla İsrail rejimi Gazzelileri bu korkunç şiddetin kurbanı olarak yok ederken aynı zamanda bir anlamıyla kendi halkını, İsraillileri de yok etmektedir. İsrail rejimi bu son bir yıl ve önceki 70 yıl içerisinde dünyadaki bütün insanları ve insanlığın varoluşuna karşılık gelen bütün değerleri yok etti.” Tufan, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı şiddete dair şunları söledi: “Bu sadece hayata dair değil, insanlığa dair, varoluşuna dair, her şeye dair bir şiddet. Görünen o ki İsrail’in siyonist rejimi bu konuda tek başına değil. Batılı emperyal güçler bu soykurumın destekçisidir. Bu soykırım dediğimiz şey yalnızca bir suç değil, aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Bundan 50 yıl önce başka halklar da soykırıma maruz kalmıştı. Yahudiler daha önce ağır bir soykırım ve saldırıya maruz kalmışlardı. Ve hemen gözümüzün önünde Boşnaklar da buna maruz kaldılar. Srebrenitsa’da bir gecede on binlerce insan öldürdüler. Uygar dünyanın bütün iddialarının ve uygar bir dünya için üretilen bütün tezlerin çöktüğü bir dönemi yaşıyoruz. Ve anlaşılan o ki buna karşı sadece dünyanın vicdanlı insanlarının sesi çıkıyor. İsrail’den, Filistin’den, Orta Doğu’dan Amerika’dan, İngiltere’den, İspanya’dan, Portekiz’den, İrlanda’dan, Norveç’ten.. Dünyanın cesur ve yürekli, vücdanlı insanları seslerini çıkarıyorlar bu bir yıldır. Hayatı savunmak anlamına gelir bu. Geleceğimizi savunmak, çocukları savunmak… Bir istatistiğe dönüşmüş ölümlere karşı hayatı savunmanın yollarını bulmak zorundayız.”

 

Tufan şöyle devam etti: “Bunu tırnak içinde söylüyorum, sinema içerisinde de önemli yönetmen ve oyuncular hem Hollywood’da, hem Avrupa sinemasında bütün her şeyi göze alarak o insanların yanında duruyorlar. Vicdanın, insan haklarının, gerçek uygarlık algısının yanında duruyorlar aslında. Umarım Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali de bu insanlık mücadelesine kendi elindeki mütevazi, sinemanın zamanı aşan gücüyle bir katkı sağlayacaktır. Ve dünyanın dört bir yanındaki diğer vicdanlı insanların yanına adını yazdıracaktır. Hiçbir şeyi hafife almamak, küçümsememek gerekiyor. Yaptığınız bir alışverişten yaptığınız filmlere kadar. Hayatın hiçbir alanını küçümsemeden, vicdanlı olmanın, insanlığın ve Gazze’nin yanında olmanın muhakkak bir yolunu bulabiliriz diye düşünüyorum. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde; büyük şair Mahmud Dervişi selamlayarak onun nezdinde bu insanlık mücadelesine sesiyle, sözüyle, yaptığı işlerle emek veren bütün sanatçıları selamlayarak, biz de küçük bir çaba ile bile olsa adımızı o sıraya yazdırabilirsek ne mutlu bize diye düşünüyorum.”

 

HASAN AYCIN VE MICHEL KHLEIFI’YE ONUR ÖDÜLÜ

Festivalin bu yılki onur ödüllerini toplantıda Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lutfi Şen açıkladı. Onur ödülleri bu yıl Filistin’de yaşanan drama yıllardır çizgileri ile dikkat çeken yazar ve çizer Hasan Aycın ile Filistin sinemasının kurucusu olan ve festivale de konuk olan Michel Khleifi’ye verilecek. Onur ödülleri sahiplerini 6 Ekim’de festivalde yarışan yapımların da ödüllerinin açıklanacağı ve AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek Gala’da takdim edilecek.


ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ’NDE BU SENE

İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat’ın organizasyonuna imza attığı 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin 6’ncısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi kuruluşların ciddi katkıları ve Kitapyurdu, Medipol Üniversitesi, İnterpress, Haberler.com, Sondakika.com, Cinemascot gibi kurumların basın destekleri ile gerçekleşecek.

 

AÇILIŞ FİLMİ: FİLİSTİN SİNEMASININ KURUCUSUNDAN ‘ÜÇ MÜCEVHERİN HİKAYESİ’

Festivalin açılış etkinliği Filistin sinemasının kurucusu olarak kabul edilen Cannes ödüllü ilk yönetmen ve festivalin aynı zamanda bu yılki Master Class konuğu Michel Khleifi’nin ‘Üç Mücevherin Hikayesi’ filmi olacak. Film, 3 Ekim akşamı saat 19.00’da AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak.

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK: 12 FİLİSTİNLİ YÖNETMEN FESTİVALDE BULUŞACAK

Gazze’de yaşanan drama dikkat çekmek için Filistinli şair Mahmud Derviş anısına gerçekleşecek festival bu yıl Türkiye’de ilk kez dünyanın dört bir yanından ödüllü 12 Filistinli yönetmeni İstanbul’da ağırlayacak. Festival bu sene yarışma bölümlerinde Gazze’deki drama işaret eden yapımları ile yer alan genç sinemacılar da dahil toplam 14 yönetmene ev sahipliği yapacak. Bu yönetmenler: Michel Elias Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Ala’ Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi.


TOPLAMDA 56 FİLM İSTANBULLULARLA BULUŞACAK

Festivale bu yıl 30 ülkeden 380 film başvurdu. Festivalin ‘Ana Yarışma’sında Festivalin ana yarışma bölümünde bu yıl Güney Kore’den İngiltere’ye, Afganistan’dan Amerika’ya, Fas’tan Rusya’ya, Irak’tan Türkiye’ye 12 ülkeden, 16 film yarışacak. Festivalin Gazze’de yaşanan drama ışık tutan filmlere çağrıda bulunduğu İnsani Bakış Filistin Yarışma Seçkisinde Tunus’tan İran’a, Mısır’dan Kanada’ya toplamda 7 ülkeden 12 film yarışacak. Yarışma dışı Kırk Yıllık Hatır Seçkisi’nde ise İran, Gürcistan, Kanada, Türkiye ve Filistin’den 13 film izlenecek. Özel gösterimlerde 15 yapımın yer aldığı festivalde bu sene toplamda 56 film İstanbullularla buluşacak.


YARIŞMA FİLMLERİNİ İKİ AYRI JÜRİ DEĞERLENDİRECEK

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ ve bu yıl Gazze’de yaşanan drama dikkat çeken ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümlerinde yarışacak yapımlar sekiz kişilik jüri heyetinin karşısına çıkacak. Tarık Tufan’ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak filmler Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından değerlendirecek.

 

ÖDÜLLER

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ bölümünde ‘En İyi Film Ödülü’nü kazanan yapıma 40 bin, ‘Jüri Özel Ödülü’ kazanan yapıma 20 bin, bir yapıma da 10 bin liralık ‘Mansiyon’ ödülü verilecek. Bir yapım da 50 bin lira değerinde ‘Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü’ kazanacak. Gazze’de yaşanan drama ışık tutan filmlerin yarıştığı ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümünde bir yapıma da 30 bin lira değerinde ‘Mahmud Derviş Dostluk Ödülü’ takdim edilecek. Kazananlara ayrıca festivalin ödül heykeli de takdim edilecek. Kazananlar, 6 Ekim’de AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek galada açıklanacak.


ETKİNLİK MEKANLARI

Festivalin birçok gösterim ve etkinlikleri ise Taksim bölgesinde gerçekleşecek. ‘Ana Yarışma’, ‘İnsani Bakış Filistin Yarışması’ ve ‘Kırk Yıllık Hatır’ filmleri AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak. Filistinli yönetmenlerin ödüllü filmleri Grand Pera Emek Sahnesi’nde gösterilecek. Festivalin yarışma bölümlerinde yer alan ve Gazze’ye dikkat çeken kısa filmlerden oluşan özel bir seçki de yine 3-6 Ekim tarihlerinde Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde izleyicilerle buluşacak. Festivaldeki bütün gösterimler ücretsiz olacak.


ETKİNLİKLER

Festivalin Filistinli yönetmenlerin bir araya geleceği ‘Dünden Bugüne Filistin Sineması’ paneli 4 Ekim akşamı, Cannes ödüllü ilk yönetmen, Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’nin Master Class’ı da 5 Ekim’de Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşecek. Festival boyunca ayrıca AKM Yeşilçam Sineması’nda film gösterimlerinin ardından yönetmen söyleşileri yapılacak.

 

6.ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ FİLMLERİ

ANA YARIŞMA SEÇKİSİ

  1. 654 Gram / Ömer Dişbudak / Türkiye
  2. Benim De / Ece Akalın Alagöz / Türkiye
  3. Blood Snow / Kanlı Kar / Hossein Alijannezhad / / İran
  4. Bottles / Şişeler / Yassine El Idrissi / Fas
  5. Eksi Bir / Ömer Ferhat Özmen / Türkiye
  6. Love & Loss / Sevgi & Kayıp / Nihat Seven / İngiltere
  7. Mar Mama / Kutsal Anne / Majidi Al Omari / Filistin
  8. Plastic Ball / Plastik Top / Hussain Wafaii / Afganistan
  9. Repeated Memories / Tekrarlayan Hatıralar / Soo-Min Park / Güney Kore ve Özbekistan
  10. Solomon’s Hegira / Solomon’un Hicreti / Ehsan Soltani / İran
  11. Strays / Sahipsizler / Or Schraiber / Amerika
  12. Word Of Honour / Şeref Sözü / Lolita Naranovich / Rusya
  13. The Deer’s Tooth / Geyik Dişi / Saif Hammash / Filistin
  14. Teamül / Ali Rıza Bayazıt / Türkiye
  15. Transit / Baqer AL-Rubaie / Irak
  16. Zoo / Hayvanat Bahçesi / Tariq Rimawi / Ürdün

 

İNSANİ BAKIŞ FİLİSTİN SEÇKİSİ

  1. A Lullaby Unlike Any Other / Diğerlerine Benzemeyen Ninni / Amani Jaafer / Tunus
  2. Doğudan Gelen Hayaletler /Ahmet Sami Kuriş / Türkiye
  3. Hamza: Chasing The Ghost Chasing Me / Beni Kovalayan Hayaletin Peşinde / Filistin
  4. Hide and Seek / Saklambaç / Rami Abbas / Filistin
  5. In the Waiting Room / Bekleme Odasında / Moatasem Taha / Filistin – Mısır
  6. I am You / Ben Senim / Yağmur Telli Yücel / Türkiye
  7. Message / Mesaj / Saeed Moltaji / İran
  8. Sessiz Yol / Merve Çirişoğlu / Türkiye
  9. Shattered Memory / Parçalanmış Hafıza / Hayat Labban / / Filistin
  10. The Sounds of Clouds / Bulutların Sesi / Mohammad Lotfali / / İran
  11. The Poem We Sang / Söylediğimiz Şiir / Annie Sakkab / Kanada
  12. Under Occupation / İşgal Altında / Anas Yahya / Ürdün

 

KIRK YILLIK HATIR SEÇKİSİ

  1. Beyaz Dağın Çocukları / Yalçın Çiftçi / Türkiye
  2. Crack / Çatlak / Marziye Feyli / İran
  3. Dehliz / Eser Tokaş / Türkiye
  4. Emma / Merve Kuş Mataracı /Türkiye
  5. Huzur Çiftliği / Feyzi Baran / Türkiye
  6. Kafamdaki Polis / Erdal Baran Şahin / Türkiye
  7. Kudüs’ün Işıkları /Muhammet Abdülgafur Şahin /Türkiye
  8. Siri Miri / Luay Awwad / Filistin
  9. Still Here / Hala Burada / John Graham /Kanada
  10. The Edge / Kıyıda / Mohammadreza Golpour /İran
  11. The First Dinner / İlk Akşam Yemeği / Thekra Zohir Makalde /Filistin
  12. The Frost and a Little Schoolboy / Don ve Küçük Okul Çocuğu / George Ovashvili /Gürcistan
  13. 13.Yaren / Mehmet Ali Poyraz /Türkiye

 

ÖZEL GÖSTERİM

  1. 200 Meters / 200 Metre / 96′ / Amin Nayfeh
  2. An Orange From Java / Yafa’dan Bir Portakal / Mohammed Almughanni
  3. Ayny-My Second Eye / Ayny-İkinci Gözüm / Ahmad Saleh
  4. Digital Occupation / Dijital İşgal / Nevras Ebu Salih
  5. Farha / Darin J. Sallam
  6. ⁠From Ground Zero / Sıfır Noktasından / Rashid Masharawi
  7. Holly Redemption / Kutsal İşgal / Aslıhan Eker Çakmak / Jose Carlos Saures / Tanju Şahin
  8. House / Ev /Ahmad Saleh
  9. Maloul / Melül / Michel Khleifi
  10. ⁠Night / Gece / Ahmad Saleh
  11. Nightmare of Gaza / Gazze Kabusu / Farah Nabulsi
  12. ⁠Tale of Three Jewels / Üç Mücevherin Hikayesi / Michel Khleifi / 112′
  13. The Present / Hediye / Farah Nabulsi
  14. The Idol / İdol / Hany Abu-Assad
  15. Wajib /Düğün Davetiyesi / Annemarie Jacir

3-6 Ekim’de 6’ncısı gerçekleşecek Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali 3 Ekim’de başlıyor.

 

İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat’ın organizasyonuna imza attığı 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin 6’ncısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi kuruluşların ciddi katkıları ve Kitapyurdu, Medipol Üniversitesi, İnterpress, Haberler.com, Sondakika.com, Cinemascot gibi kurumların basın destekleri ile gerçekleşiyor.

Bu sene Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenen festival Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza atacak, Filistin halkının acılarını perdeye aktaran 13 yönetmen festival haftası boyunca İstanbul’da bir araya gelecek.  Michel Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Ala’ Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi festivalde düzenlenen etkinliklerde Türk sinemacılar ve sinemaseverlerle buluşacak. 4 Ekim akşamı Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşecek panelde usta Filistinli yönetmenler Filistin sinemasının dünü ve bugününün yanı sıra Gazze’de yaşananları aktaracak. 5 Ekim’de ise Cannes ödüllü ilk yönetmen Michel Khleifi aynı salonda Festival Başkanı Faysal Soysal’ın moderatörlüğünde saat 14.00’da Master Class verecek.  

Festivalde, aralarında son bir yılda çekilen Gazze ve Filistin temalı yapımların da yer aldığı toplam 56 film AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluşacak. Festivalin panel, master class etkinlikleri, özel film gösterimleri ve yarışma seçkisi gösterimleri Taksim bölgesinde gerçekleşecek.

 

BİRÇOK YAPIMDAN TÜRKİYE PRÖMİYERİ

Festivalin özel gösterimlerinde Michel Khleifi, Farah Nabulsi, Darin J. Sallam, Nawras Abu Saleh, Annemarie Jacir, Mohammad Almoghanni, Ahmad Salah, Ameen Nayfeh gibi usta sinemacıların yapımları izleyici ile buluşacak. Rashid Masharawi’nin Cannes’da bu sene protesto olarak gösterdiği ve Gazze’de son bir yılda çekilen 22 kısa filmden oluşan ‘From Ground Zero’ projesi de Türkiye’de ilk kez Dostluk Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak. TRT World ekibinden Aslıhan Eker, Jose Carlos Sauers ve Tanju Şahin imzalı, Yahudi işgalcilerin son bir yılda Batı Şeria’da Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri vahşeti gizli çekimler üzerinden aktaran ‘Kutsal İşgal’ (Holy Redemption) belgeseli de Türkiye prömiyerini festivalde yapacak. Farah Nabulsi’nin ‘Gazze Kabusu’, ‘Hediye’ filmleri de Türkiye prömiyerini festivalde yapacak. Filistinli genç sinemacılar tarafından son bir yılda üretilmiş ve Gazze’de yaşananlara dikkat çeken 10’dan fazla kısa film de Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde hem Türkiye prömiyerini yapacak hem yarışacak.

Festivalin gün gün programı ‘dostlukfilmfestivali.com’ internet adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

 

DOSTLUK FİLM FESTİVALİNDE BU YIL!
AÇILIŞ FİLMİ: FİLİSTİN SİNEMASININ KURUCUSUNDAN ‘ÜÇ MÜCEVHERİN HİKAYESİ’

Festivalin açılış etkinliği Filistin sinemasının kurucusu olarak kabul edilen Cannes ödüllü ilk yönetmen ve festivalin aynı zamanda bu yılki Master Class konuğu Michel Khleifi’nin ‘Üç Mücevherin Hikayesi’ filmi olacak. Film, 3 Ekim akşamı saat 19.00’da AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak.


TOPLAMDA 56 FİLM İSTANBULLULARLA BULUŞACAK

Festivale bu yıl 30 ülkeden 380 film başvurdu. Festivalin ‘Ana Yarışma’sında Festivalin ana yarışma bölümünde bu yıl Güney Kore’den İngiltere’ye, Afganistan’dan Amerika’ya, Fas’tan Rusya’ya, Irak’tan Türkiye’ye 12 ülkeden, 16 film yarışacak. Festivalin Gazze’de yaşanan drama ışık tutan filmlere çağrıda bulunduğu İnsani Bakış Filistin Yarışma Seçkisinde Tunus’tan İran’a, Mısır’dan Kanada’ya toplamda 7 ülkeden 12 film yarışacak. Yarışma dışı Kırk Yıllık Hatır Seçkisi’nde ise İran, Gürcistan, Kanada, Türkiye ve Filistin’den 13 film izlenecek. Özel gösterimlerde 15 yapımın yer aldığı festivalde bu sene toplamda 56 film İstanbullularla buluşacak.


YARIŞMA FİLMLERİNİ İKİ AYRI JÜRİ DEĞERLENDİRECEK

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ ve bu yıl Gazze’de yaşanan drama dikkat çeken ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümlerinde yarışacak yapımlar sekiz kişilik jüri heyetinin karşısına çıkacak. Tarık Tufan’ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak filmler Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından değerlendirecek.

ÖDÜLLER GALA TÖRENİNDE AÇIKLANACAK

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ bölümünde ‘En İyi Film Ödülü’nü kazanan yapıma 40 bin, ‘Jüri Özel Ödülü’ kazanan yapıma 20 bin, bir yapıma da 10 bin liralık ‘Mansiyon’ ödülü verilecek. Bir yapım da 50 bin lira değerinde ‘Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü’ kazanacak. Gazze’de yaşanan drama ışık tutan filmlerin yarıştığı ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümünde bir yapıma da 30 bin lira değerinde ‘Mahmud Derviş Dostluk Ödülü’ takdim edilecek. Kazananlara ayrıca festivalin ödül heykeli de takdim edilecek.Kazananlar, 6 Ekim’de AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek festival galasında açıklanacak.


ETKİNLİKLER

Festivalin Filistinli yönetmen konuklarının bir araya geleceği ‘Dünden Bugüne Filistin Sineması’ paneli 4 Ekim Cuma akşamı, Cannes ödüllü ilk yönetmen, Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’nin Master Class’ı da 5 Ekim’de Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşecek. Festival boyunca ayrıca AKM Yeşilçam Sineması’nda film gösterimlerinin ardından yönetmen söyleşileri yapılacak.

HASAN AYCIN VE MICHEL KHLEIFI’YE ONUR ÖDÜLÜ

Festivalin bu yılki onur ödülleri bu yıl Filistin’de yaşanan drama yıllardır çizgileri ile dikkat çeken yazar ve çizer Hasan Aycın ile Filistin sinemasının kurucusu olan ve festivale de konuk olan, Cannes ödüllü ilk Filistinli yönetmen Michel Khleifi’ye verilecek. Onur ödülleri sahiplerini 6 Ekim’de festivalde yarışan yapımların da ödüllerinin açıklanacağı ve AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek Gala’da takdim edilecek.

Darin J. Sallam: Farha filmimde abarttığımı düşünenler 7 Ekim’den sonra özür diledi.

Nevres Ebu Saleh: Filmlerde bile abartılı bulacağımız şeylere Filistin’de tanık oluyoruz’

Mohammad Almoghanni: Doğa hakkında film yapmak istiyorum ama İsrail boğazımıza yapışmışken bu zor

Ameen Nayfeh: Hepimiz bu soykırımın şahidi bir kuşağız, bunu anlatmak bizim için zorunluluk

Ahmad Saleh: Özgür olduğumuzu sanıyoruz ama değiliz, bu büyük bir aldatmaca.

*

Bu sene 6’ncısı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘İstanbul Kültür Yolu Festivali’ kapsamında sanatseverlerle buluşan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’ Filistinli yönetmenleri ağırladı.

Festivalin konukları arasında yer alan 5 Filistinli usta yönetmen Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşen ‘Dünden Bugüne Filistin Sineması’ başlıklı panelde TRT World’den Aslıhan Eker Çakmak’ın moderatörlüğünde Filistin sinemasının imkanlarını ve son bir yıldır yaşanan soykırımın ışığında geleceğini konuştu.

Panelin açılışında konuşan Çakmak, Filistin sinemasının özellikle 7 Ekim’den beri dünya çapında düzenlenen organizasyonlarda ‘yok sayılmaya çalışıldığı’ görüşünü aktararak, “Fakat buradaki yönetmen konuklarımız Ameen Nayfeh, Darin J. Sallam, Nevres Ebu Salih, Mohammad Almoghanni, Ahmad Saleh gibi birçok isim Filistin sinemasının var olduğunu çalışmaları ve varlıkları ile duyurmaya devam ediyor” dedi.

Usta yönetmenler panelde moderatör Çakmak’ın soruları ekseninde Filistin sinemasının çıkış noktası, imkanları, temsil ettikleri ve 7 Ekim’den sonra nasıl şekilleneceği hakkında görüşlerini aktardı.

DARİN J. SALLAM: FARHA’DA ABARTTIĞIMI DÜŞÜNENLER 7 EKİM’DEN SONRA ÖZÜR DİLEDİ.

Yakın zamanda ‘Farha’ filminin Netflix’ten kaldırılması yönündeki baskılarla gündeme gelen Darin J. Sallam, bir yönetmen olarak ‘diğer bütün sinemacılar gibi herhangi bir şey hakkında film yapıyormuş gibi hissettiğini’ vurgulayarak, “Ama Filistin sineması dediğimizde sorumluluk birlikte geliyor yani bir sorumluluk hissediyoruz. Bir yönetmen olarak acımızı göstermek bizim için bir sorumluluk. Öte yandan bunu göstermek zorunda kalmak bile üzücü ancak ne yazık ki Filistinliler yıllardır dünyanın pek çok yerinde insan değil, sadece sayı olarak gözüküyor” diye konuştu. Sallam, Nakba olayından yola çıkan ve küçük bir kız çocuğunun hikayesini işleyen ‘Farha’ filmini çekerken insanların kendisini eleştirdiğini aktararak, “O günlerde bütün dünya Ukrayna hakkında konuşuyordu ama kimse Filistin hakkında konuşmuyordu. Ancak 7 Ekim’den sonra beni çok kişi arayarak filmimle ilgili ‘biz senin abarttığını düşünüyorduk’ itirafında bulundular ve 7 Ekim’den sonra abartmadığımı gördüklerini söylediler” ifadelerini kullandı.

AMEEN NAYFEH: BU SOYKIRIMIN ŞAHİDİ BİR KUŞAĞIZ

9 yılda çektiği ‘200 Metre’ filmi ile tanınan Ameen Nayfeh de, Filistinli bir yönetmen olarak yaşadıkları zorlukları şöyle aktardı: “Sinemacılar aslında bütün dünyada zorluklar yaşıyorlar, mutlaka Türk yönetmenler de yaşıyordur. Ancak biz Filistin’de film çekmek için hiçbir alt yapıya sahip değiliz, fon da bulamıyoruz, çok zorluk yaşıyoruz. Bunlara rağmen Filistin sinemasını bir zorunluluk olarak görüyorum çünkü yaşanan acıları göstermeliyiz. Çocukluğumda birçok trajediye şahit oldum, o acıları gördüm ve hissettim. Bugün buradaki yönetmenler olarak hepimiz hemen hemen aynı yaştayız yani aynı travmaları yaşayan isimleriz. Bilinçaltımızda aynı şeyler yatıyor ve hepimiz bu soykırımın şahidi bir kuşağız. Bugün herhangi bir yerde yüz kişiye soykırım nedir diye sorsanız hepsinin ya ailesi görmüştür ya kendisinin bir fikri vardır ama bunlardan kaçı Filistin’de yaşanan soykırımı biliyor? Bu yüzden filmlerimizde bunu anlatmak bizim için bir zorunluluk.”

MOHAMMAD ALMOGHANNI: İSRAİL BOĞAZIMIZA YAPIŞMIŞKEN DOĞA HAKKINDA FİLM ÇEKEMİYORUZ

‘Yafa’dan Bir Portakal’ filmi ile tanınan Clermont ödüllü yönetmen Mohammad Almoghanni de, kendisinin Polonya’da yaşadığını diğer Filistinli sinemacılar ile aynı zorlukları yaşamadığını aktararak, şu görüşlerini aktardı: “Yaptığımız aslında sadece bir işgal hikayesi anlatmak değil, aile, aşk gibi konularda da film çekiyoruz ama bütün bunlar sırasında tabii ki işgali de aktaracağız çünkü topraklarımızda İsrail işgali altında yaşıyoruz. Ben mesela doğa ile ilgili konular hakkında film çekmek istiyorum ama İsrail tepemizdeyken bunu yapmak zor çünkü boğazımıza yapışmış, sıkar durumdalar. Ve Filistin sinemasının zorlukları sadece İsrail’in işgali ile sınırlı değil, oryantalist dünyanın, Arap dünyasının da yaşattığı zorluklardan da bahsedilebilir. Biz Filistinli yönetmenler olarak bütün bu kalıpları yıkmak zorundayız.”

AHMAD SALEH: ZİHNEN DE ÖZGÜR OLMALIYIZ

Stop-motion tekniği ile hazırladığı ‘Night’ gibi Oscar adayı yapımları ile tanınan yönetmen Ahmad Saleh de, sadece bir Filistinli yönetmen olarak değil ayrıca genel anlamda bir sinemacı olarak da kendisini tamamen özgür hissetmediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Hiçbirimiz aslında tamamen özgür değiliz, bizler zihnen kolonize edildik. Mesela tohumlar İsrail’den geliyor. Hepsi modifiye edilmiş, bir daha kullanılmayan tohumlar, ilk yapmamız gereken tekrardan büyüyebilecek tohumları toplamak. Herkes bunun farkında ama kimse adım atmıyor. Bu tohumlar üzerinden, tükettiğimiz yiyecekler ile de bizi kolonize ettiler. Özgür olduğumuzu sanıyoruz ama değiliz, bu büyük bir aldatmaca. Ve sadece kolonize edilmedik o kolonyal güce yardımcı bir rol da oynuyoruz. Eğer ben tamamen özgür değilsem nasıl özgürlük hakkında konuşabilirim? Bir sanatçı olarak tamamen özgür olmalıyım yani önce özgürlüğüm üzerine kafa yormalıyım. Beni kolonyal güce bağlayan bir bağı anında kesmem gerekiyor, onlara insan olduğumuzu açıklamayı kesmem gerekiyor, tam anlamıyla özgür olmam gerek.”

NEVRES EBU SALİH: FİLMLERDE BİLE ABARTILI BULACAĞIMIZ ŞEYLERE FİLİSTİN’DE TANIK OLUYORUZ

Yaşamını Türkiye’de sürdüren ve ‘Kutsal İşgal’, ‘Büyük Gelen Palto’ gibi filmleri ile ses getiren Nevres Ebu Salih de, bütün dünyanın 7 Ekim’den sonrasına odaklandığını ancak Filistin halkının son 75 yıldır aynı acılara maruz kaldığının altını çizerek, şu düşüncelerini paylaştı: “Bir sinemacı olarak doğal olarak bunları anlatmak istiyorsunuz. Bir değişim yaratacak bir film çekmek istiyorsunuz, yetmiyor, daha fazla anlatmak, daha fazla çekmek istiyorsunuz. Çünkü hangisini anlatacağınızı bilmiyorsunuz. 7 Ekim’den önce kendi açımdan söylersem hikaye yazma konusunda çok dikkatliydim ve abartıdan çekiniyordum. Ama şu an gerçek hayatta hatta filmlerde bile abartılı bulacağımız, asla olmayacağını düşündüğümüz şeylere Filistin’de tanık oluyoruz. Bir hikaye duymuştum, Filistinli bir kameraman her gün İsrail askerlerinden dayak yiyormuş. Sonunda bir gün bir asker ona dayak yediği halde neden her gün elinde kamerası ile geldiğini soruyor. O ise her gün dayak yesem de devam edeceğim, bu benim halkıma desteğim, yapabildiğim bu diyor. Biz de işte sinema ile bunu yapıyoruz.”

İstanbul Sanat Paylaşım Derneği projesi olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi birçok kuruluş tarafından desteklenen, Balkon Film tarafından organize edilen festival 6 Ekim akşamı AKM Tiyatro Salonu’nda ödüllerin sahiplerini bulacağı Gala ile sona erecek.

3-6 Ekim’de ‘İstanbul Kültür Yolu’ kapsamında 6’ncısı gerçekleşen Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali 6 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu’nunda düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.

ANA YARIŞMA’NIN KAZANANIN FİLİSTİNLİ YÖNETMENİN ‘KUTSAL ANNE’ YAPIMI OLDU

Festivalin dostluk temalı ‘Ana Yarışma’ bölümündeki filmleri bu sene senarist ve yazar Tarık Tufan başkanlığında Ali Aydın, Ameen Nayfeh, Tuba Deniz ve Alma Terzic’den oluşan jüri değerlendirdi. Jürinin kararı ile 40 bin lira para ödüllü ‘En İyi Film’ ödülü Filistinli yönetmen Majdi El Omari’nin ‘Mar Mama’ (Kutsal Anne) filmine verildi. 20 bin lira para ödüllü Jüri Özel Ödülü’ne ise bu sene Tarık Rimavi’nin Ürdün-Almanya ortak yapımı ‘Zoo’ (Hayvanat Bahçesi) filmi layık görüldü. 10 bin lira para ödüllü mansiyon ödülü de Filistinli yönetmen Saif Hammash’ın ‘The Deer’s Tooth’ (Geyik Dişi) filmine giderken, 50 bin lira değerindeki Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü de Türk yönetmen Ömer Ferhat Özmen’in ‘Eksi Bir’ filminin oldu.

İNSANİ BAKIŞ YARIŞMASINDA ÖDÜL İKİ FİLİSTİNLİ YÖNETMENE

Festivalde bu yıl Gazze’de yaşanan drama dikkati çeken yapımların yarıştığı ‘İnsani Bakış-Filistin’ bölümündeki yapımları ise görüntü yönetmeni Emre Pekçakır, Filistinli yönetmenler Darin J. Sallam ve Ahmad Saleh değerlendirdi. Bu bölümde yarışan bir kısaya verilen 30 bin lira para ödüllü ‘Mahmud Derviş Dostluk Ödülü’ ise jüri tarafından Hayat Labban’ın ‘Shattared Memory’ (Parçalanmış Hafıza) ve Ward Kayyal’ın ‘Hamza: Chasing the Ghost Me’ (Hamza: Beni Kovalayan Hayaletin Peşinde) filmlerine paylaştırıldı.

FESTİVAL BAŞKANI: HAYATI PAHASINA FESTİVALE KATILAN FİLİSTİNLİ YÖNETMENLERİMİZE TEŞEKKÜRLER

Festivalin ödülleri sahiplerini bulmadan önce törenin açılış konuşmasını yapan Festival Başkanı Faysal Soysal Tolstoy’un “Acı çekiyorsanız canlı olduğunuzu düşünürüm ama başkası için acı çekiyorsanız insan olduğunuza inanırım” sözünü hatırlatarak, “Bugün 75 yıldır zulüm gören ama son 1 yıldır her gün her an katliama ve soykırıma uğrayan Gazze ve Filistin halkının tanıkları olarak seçildik. Her nerede olursak olalım, kulağımızı, gözlerimizi ve gündemimizi kapatmış dahi olsak aynı zamanda yaşayan canlılar olarak yapılan bu katliamlardan bize de bir pay düşüyor. Elbette ki kimseye hala insan olduğumuzu ispatlamak gibi bir mecburiyetimiz yok ama yarın yüzüne bakmaya cesaret edeceğimiz çocuklarımızın, ağacımızın, tarihimizin olmasını istiyorsak ya da benzeri bir şey başımıza geldiğinde başkasının derdimizi anlamasını arzu ediyorsak kendimize çeki düzen vermeliyiz. Gazze’de hem ruhları hem bedenleri parça parça olan bebekler ve çocuklar bize kendimizi toparlayıp insanlık durağına yeniden dönelim diye bugün sahipsiz ve sessiz yitip gidiyorlar” dedi. Soysal, festivalin bu yıl Filistinli şair Mahmud Derviş anısına yapıldığını hatırlatarak, şunları aktardı: “4-5 aydır yoğun bir tempoyla hazırlandığımız festivalimizin bu akşam sonuna geldik. Bütün bunlar yaşanırken dostlukla yola çıktığımız festivalimizde gözümüzün önünde yaşanan bu kıyıma kayıtsız kalamazdık. Bu sebeple bu yıl Filistinli Şair Mahmut Derviş anısına düzenlediğimiz 6. Dostluk film festivalimiz zengin içeriği umarım özellikle sinemacı meslektaşlarım arasında yeni dostluk köprülerinin kurulmasına vesile olmuştur.”

Festivalin kalitesinden bu sene de ödün vermediklerini vurgulayan Soysal, “Geçtiğimiz dört gün boyunca da kalitemizden ödün vermedik, dünyanın dört bir yanından 56 filmi sinemaseverlerle buluşturduk. Ben öncelikle filmlerini festivalimize gönderen bütün sinemacılarımıza, onları değerlendiren ön jürime ve bu filmleri izleyerek ödüllere layık gören ana jürilerime teşekkür etmek istiyorum. Özel bir teşekkürüm de, kimi hayatı, kimi de mesleğinin geleceğini riske atmak pahasına Gazze’nin beyaz perdede sesi olan ve festivalimizin uzattığı dostluk elini gözünü kırpmadan tutan Filistinli yönetmen konuklarımıza” diye konuştu. Soysal son olarak festivale destek veren Kültür Bakanlığına ve Sinema Genel Müdürlüğüne, TİKA, YurtDışı Türkler Başkanlığı ve Zeytinburnu Belediyesine teşekkür etti.

KÜLTÜR BAKAN YARDIMCISI BATUHAN MUMCU: HİÇBİR GÜÇ FİLİSTİN HALKININ HAKLI DAVASINI BASTIRAMAZ

Törenin açılışında konuşan ve törene Filistin atkısı ile katılmasıyla dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu da, sözlerine “Selam olsun Filistin’e, Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya, Selam olsun izzetli Gazze halkına, Selam olsun Gazze’deki asil direnişe, Selam olsun, umut dolu gönüllerdeki direnişi destekleyenlere” ifadeleri ile başladı. Bakan Yardımcısı Dr. Mumcu, İstanbul’un medeniyetin, tarihin ve kültürün başkenti olduğunu hatırlatarak, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle, İstanbul Kültür Yolu Festivalimiz kapsamında gerçekleşen, Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin bu anlamlı buluşmasında, sizlerle bir arada olmaktan büyük onur duyuyorum” dedi. Dr. Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistin sineması, yansıttığı sanatsal değerlerin yanı sıra, bir halkın varoluş mücadelesini dünyaya duyuran güçlü bir sestir. Mazlum bir halkın hafızasıdır. Bugün burada bu sesi güçlü bir şekilde duyurmak üzere toplanmamıza vesile olan, tüm Filistinli yönetmenlerin nezdinde, işgalci zalimlere karşı dimdik duran Filistin’in cesur evlatlarına selamlarımı iletiyorum.”

Bakan Yardımcısı Dr. Mumcu, işgalci İsrail’in Kudüs’ün tarihi kimliğini, sistematik bir şekilde yok etmeye çalıştığını ifade ederek, “Bu zor zamanlarda, Gazzeli kardeşlerimizin yaşadığı dramların gündemden düşürülmemesi için, hepimiz her alanda çaba göstermeliyiz. İşte bu çabanın bir parçası olan ve büyük Filistin şairi Mahmud Derviş anısına düzenlenen bu festival, Derviş’in dizelerinde dile getirdiği adalet ve özgürlük arayışını sinema ile buluşturuyor. Filistin onuruna düzenlenen Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, dostluk, dayanışma ve adalet arayışının sanattaki en güzel tezahürlerinden biridir” ifadelerini kullandı. Dr. Mumcu son olarak “Sinemanın gücüyle bugün buradan tüm dünyaya bir mesaj veriyoruz: Hiçbir güç, Filistin halkının haklı davasını bastıramaz ve Kudüs’ün tarihi kimliğini silemez” görüşünü aktararak, Filistin halkına destek veren vicdan sahiplerine ve festivalde emeği geçen isimlere teşekkür etti.

BÜYÜK ÖDÜLÜ KAZANAN FİLİSTİNLİ YÖNETMEN MAJDİ: BÜTÜN DÜNYADA SANSÜRE MARUZ KALDIĞIMIZ BİR DÖNEMLİ BU FESTİVAL BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Festivalin Ana Yarışma bölümünde kazanan yapama verilen ‘En İyi Film Ödülü’nü Kültür Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu takdim etti. Filmin Filistin’de yaşayan yönetmeni Majdi El Omeri bölgedeki uçuşların iptal olması nedeniyle festivale katılamadığından ödülü Festival Başkanı Soysal tarafından teslim alındı. Soysal, konuklara yönetmen El Omeri’nin şu mesajını okudu: “Mar Mama’nın festivalinizde gösterilmesinden dolayı çok mutluyum. Filmler ve sanat, samimi olduklarında, duyarlılığı ve duyguları canlandırmanın, bize kim olduğumuzu hatırlatmanın tek yoludur. Mar Mama’daki küçük kız gibi, zor zamanlarda felç olmak yerine çirkin gerçekliği dondurup hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. İlk olarak Mar Mama filminde emeği geçen ekibime teşekkür etmek istiyorum. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin vizyoner yöneticilerine, özverili ekibine en derin teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum. Filmlerimizi sergilemek ve izleyicilerle paylaşmak için bir platform yaratma çabalarınız, özellikle de bütün dünyada sansüre maruz kaldığımız bir dönemde bizler için çok önemli. Ne yazık ki sizlerle şahsen tanışamadım, ancak bir gün hepinizle tanışmayı umuyorum. En içten saygılarımla.”

Festivalde bu yılın Onur Ödülleri de sahiplerini buldu. Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’ye ödülünü Festival Başkanı Faysal Soysal takdim ederken, usta çizer Hasan Aycın’ın ödülünütorunu Hasan Aycın festivalin genel sanat yönetmeni Mehmet Lutfi Şen’den aldı.

Sunuculuğunu Mehmet Cemil’in yaptığı ödül töreninde Özer ve Aslıhan Özel çifti de mini bir dinleti gerçekleştirdi. Serdar Tuncer, Darin J. Sallam ve Elif Nuray da Mahmud Derviş şiirlerini seslendirdi. ‘En İyi Film Ödülü’nü kazanan 16 dakikalık ‘Mar Mama’ filmi de törende bir kez daha izlendi. Festival toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

FESTİVALDE BU YIL

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali 3-6 Ekim tarihleri arasında, 7 Ekim’in birinci yıl dönümüne denk gelen etkinlik günlerinde 13 Filistinli yönetmeni İstanbul’da ağırladı. Bu yönetmenler arasında Filistin sinemasının kurucusu kabul edilen ve festivalin bu yılki onur ödülüne layık görülen usta sinemacı Michel Khleifi de yer aldı.

Festival Başkanı’nın Faysal Soysal, Genel Sanat Yönetmeninin Mehmet Lutfi Şen olduğu festival, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği projesi olan festival Balkon Sanat’ın organizasyonu ile gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film, Medipol Üniversitesi gibi kuruluşların katkıları ile gerçekleşen festivalin ana yarışma seçkisinin yanı sıra İnsani Bakış yarışma seçkisinde bu yıla ve temaya özel Gazze’deki drama odaklanan yapımlara yer verildi.

NELER OLDU?

Festival 3 Ekim’de Filistinli yönetmen Michel Khleifi’nin “Üç Mücevherin Hikayesi” filminin AKM Yeşilçam Sinemasında gösterimiyle başladı.

FİLİSTİNLİ YÖNETMENLER PANELİ VE MİCHEL’DEN MASTERR CLASS

Festivalde 4 Ekim akşamı Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşen panelde usta Filistinli yönetmenler Filistin sinemasının dünü ve bugününün yanı sıra Gazze’de yaşananları aktardı. 5 Ekim’de ise Cannes ödüllü ilk yönetmen Michel Khleifi aynı salonda Festival Başkanı Faysal Soysal’ın moderatörlüğünde Master Class verdi.

Festivalde, aralarında son bir yılda çekilen Gazze ve Filistin temalı yapımların da yer aldığı toplam 56 film AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluşacak. Festivalin panel, master class etkinlikleri, özel film gösterimleri ve yarışma seçkisi gösterimleri Taksim bölgesinde gerçekleşti.

BİRÇOK YAPIMDAN TÜRKİYE PRÖMİYERİ

Festivalin özel gösterimlerinde Michel Khleifi, Farah Nabulsi, Darin J. Sallam, Nawras Abu Saleh, Annemarie Jacir, Mohammad Almoghanni, Ahmad Salah, Ameen Nayfeh gibi usta sinemacıların yapımları izleyici ile buluşacak. Rashid Masharawi’nin Cannes’da bu sene protesto olarak gösterdiği ve Gazze’de son bir yılda çekilen 22 kısa filmden oluşan ‘From Ground Zero’ projesi de Türkiye’de ilk kez Dostluk Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. TRT World ekibinden Aslıhan Eker, Jose Carlos Sauers ve Tanju Şahin imzalı, Yahudi işgalcilerin son bir yılda Batı Şeria’da Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri vahşeti gizli çekimler üzerinden aktaran ‘Kutsal İşgal’ (Holy Redemption) belgeseli de Türkiye prömiyerini festivalde yaptı. Farah Nabulsi’nin ‘Gazze Kabusu’, ‘Hediye’ filmleri de Türkiye prömiyerini festivalde yaptı. Filistinli genç sinemacılar tarafından son bir yılda üretilmiş ve Gazze’de yaşananlara dikkat çeken 10’dan fazla kısa film de Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde hem Türkiye prömiyerini yaptı hem yarıştı.

İzleyeceğiniz filmlerin herhangi bir şekilde; bir karesinin, bir kısmının ya da tümünün ses ve görüntülerinin kopyalanması, kayda alınması, ve herhangi bir mecrada yayınlanması Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71/1 maddesine göre suçtur!