Bültenler 2018

I. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali

“ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ” YARIŞMA FİLMLERİ VE FESTİVAL PROGRAMI AÇIKLANDI!

“ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ” YARIŞMA FİLMLERİ VE FESTİVAL PROGRAMI AÇIKLANDI!

 

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda bu yıl ilki 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin basın toplantısı gerçekleşti.

 

Bireyselleşme ve yalnızlaşma çağında her bir senarist ve yönetmenin “dostluk” kavramına getireceği farklı ve özgün bakış açısıyla dostluğu kısa film dilinde yeniden inşa etmeye hazırlanan festivalin basın toplantısına Festival Başkanı Faysal Soysal, Festival Genel Sanat Yönetmeni Lütfi Şen, Jüri Üyesi Oyuncu Sezin Akbaşoğulları, sanatçı Anjelika Akbar, yönetmen Reis Çelik katıldı.

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkan, Başkanlığını Faysal Soysal’ın ve Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”nin 03 Aralık Pazartesi günü geniş bir gazeteci katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında, bu yıl festival programında yer alacak filmler ve etkinlikler ile sinemaseverleri bekleyen sürprizler anlatıldı.

Festival Koordinatörü Gülnaz Gökçen’in Beyoğlu Belediyesi’ne ve Akademi Beyoğlu’na teşekkürlerini sunarak yaptığı açılış konuşmasının ardından toplantıda ilk sözü Festival Başkanı Faysal Soysal aldı.

“Biz Türkiye olarak konumlandığımız coğrafyada çok ayrı bir yerde durmaktayız, hem kültürel hem de coğrafi olarak başka ülkelerden farklı tecrübeler ve imtihanlarla karşı karşıyayız.” diye sözlerine başlayan Festival Başkanı Soysal, Orta Doğu’da bulunmamız, Asya ve Avrupa’da bulunmamız ve ayrıca Osmanlı gibi bir medeniyetin kültürünü ve medeniyetinin tarihini taşıyor olamamız bize başka sorumluluklar yüklüyor.” dedi.

“Anadolu insanı olarak sokağımızdan başlayarak biz nerede bir düşen olursa yardım etmeye çalışmışız. Hatta sadece sokakla değil elimizden geldiğince bazen kendimizi de feda ederek başka insanlara milletlere dostluk elimizi uzatmışız.” diyen Soysal, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bu çatışma kavga ve savaş ortamında Türkiye’nin dünyadaki konumu dostluk ile ilgili ilişkisi ve yaptığı yardımlar bu dostluğun daha da önemli olduğunu gösteriyor. Bu festivaller özellikle sinema anlamında, bu platformlar kaynaşmayı ve paylaşmayı %100 arttıran ortamlar. Bu sebeple Fethi Gemuhluoğlu’nun dostluk konuşmasındaki insanın kendisine dost olması toprağa dost olması suya dost olması ağaca dost olması coğrafyaya dost olması tarihe zamana dost olması felsefesi festivalimizin ana merkezinde ve bütün boyutlarıyla bu dostluğu tartışmaya felsefik olarak yüceltmeye ve geliştirmeye çalışan bir festival olma yolunda ilerlemeye çalışıyoruz.”

Festivalinin sadece bir tematik festival olmadığının altını çizen Faysal Soysal, bugün başvuru sonucuna bakıldığında dünyanın 76 ülkesinden 800 tane dostluk temalı kısa filmin başvurduğunu idafe etti. Sosyal, festivalde yarışacak filmleri açıkladı:

YARIŞMA FİLMLERİ SEÇKİSİ

 

SCHOLLYARD BLUES / İSVEÇ / Maria Eriksson / 16’ 36’’

HEDIEH  / İRAN / Sahar Sotoodeh / 15’

DÜŞ YÜZEYİ / TÜRKİYE / Aahmet Faruk Arslan /7’ 7’’

MY LABEL / BELÇİKA / Janne Janssens / 4’ 41’’

FARAMOOSHİ / İRAN / Fatemeh Mohammad /16’

KRAMPON / TÜRKİYE / Abdullah Şahin / 13’ 20’’

ARTHUR RAMBO / FRANSA / Guillaume Levil /18’

IMAGE / İRAN / Ehsan Kaffah / 20’

FROM INSIDE / İRAN / Ramy Gabry / 5’

NAFTALİN / TÜRKİYE / M.Furkan Daşbilek / 18’ 16’’

THE LAST TEACHER  / KAZAKİSTAN /  Alan Rakhmetaliyev / 18’

GÜMÜŞ / TÜRKİYE /  Deniz Telek / 16’ 29’’

THE SEA SWELLS /İRAN / Amir Gholami / 18’ 13’’

SHAB E TAVALOD / BIRTHDAY NIGHT / İRAN /  Omid Shams / 20’

OYUNCAK BEBEK / SERDAR ALTUN / TÜRKİYE / 13’ 28’’

THE FAREWELL / KIRGIZİSTAN / Karash Janyshov /15’

IL TRATTO / İTALYA / Alessandro Stevanon / 15’

 

 

Festivalin Genel Sanat Yönbetmeni Lütfi Şen ise “Yaşam Boyu Dostluk Ödüllerini” açıklayarak, konuşmasına başladı. Şen konuşmasında şunları ifade etti; “İki yıl önce başladığımız bir proje Uluslarası Dostluk Film Festivali. Ama benim gönlümde çok daha eskiden başlamış durumda. Ben Fethi Gemuhluoğlu’nu tanıdığım anda şunu da farkettim; artık benim için bir Fethi Gemuhluoğlu yoktu. O, bu coğrafyaya dost olan entellektüel kapasitesi olan gençleri takibe aldı onları yaptıkları sanatsal faaliyetlerle ilgili manevi olarak destekledi, ekonomik olarak destekledi ve hiçbir ayrım yapmadı. Dost olan herkesi bağrına bastı.”

 

Yaşam Boyu Dostluk Ödülü

 

Bu yıl ilki 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin Yaşam Boyu Dostluk Ödülleri iseUsta Yönetmen Reis Çelik, Yönetmen Biket İlhan ile Yeşilçam’ın usta oyuncusu Süleyman Turan’a takdim edilecek.

 

Jüri Üyesi Oyuncu Sezin Akbaşoğulları ise “Panorama Seçkisi” ile “40 Yıllık Hatır Seçkisi” nin filmlerini açıkladı.

 

KIRK YILLIK HATIR SEÇKİSİ

 

Kırk Yıllık Hatır seçkisi, adını doğrudan festivalin adı ve teması olan ‘Dostluk’ kavramından alıyor. Bu coğrafyada yaşayan herkes ‘bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı var’ deyimini bilir ve bu kahvenin Türk kahvesi olduğu artık dünyaca malumdur. Yerel bir kimlikten ve özgün bir değerden hareketle kendimize ait özel bir seçki ismini kullanmayı tercih ettik.  Bu minvalde yerelden hareket ederek evrensel bir tema olan Dostluk’a herkesi davet ettiğimiz bu bölümde bir şekilde yarışma şartlarına uymayan ama doğrudan ya da dolaylı yoldan dostluk temamıza işaret eden ve bunun dışında başka bir kriter aramadığımız farklı  kısa film formatlarını seyirciyle buluşturuyoruz.  Bu seçki de ise 18 film seyirci ile buluşacak.

 

THIRD KIND / YUNANİSTAN / 30’ – Dir. Yorgos Zois

AKHARIN AGHOOSH / İRAN / 4’ – Saman Hosseinpuor

TECAÜL-İ ARİF /TÜRKİYE / 12’17’’ – Hasan Kalender

DÖNÜŞ / TÜRKİYE / 19’ 27 ‘’– Dir. Nesli Özalp Tuncer

THE LOOK / İRAN / 6’ – Dir. Shayan Naghibi

WORDS OF CARAMEL /İSPANYA / 20’ 29’’ – Dir. Juan Antonio Moreno Amador

QARA YOL/İRAN/15’ 56’’ – Dir. Leila Noroozi

ICE / ESTONYA / 20’ – Dir. Anna Hints

ÇİZGİLER ARASINDA  / TÜRKİYE / 4’ 50’’ – Şeref Akçay

TABAGHA  4 / İRAN / 18’ 23’’ – Pedram Ganji

LAST DAYS / İSPANYA / 14’ 47’’– Dir. Arturo León Llerena

VADİ / TURKİYE / 10’ – Can Erkan –Salih Toprak

ONE HUNDRED YEARS RUNNING / İTALYA / 17’ – Dir. Domenico G.S. Parrino

PARVAZ MAHİHA / İRAN / 14’ 38’’ – Mohammad Towrivarian

MERYEM ANA / TÜRKİYE / 9’ 45’’ – Hasan Ete

THE FOX / İRAN / 9’ – Sadegh Javadi Nikjeh

İPLER /TÜRKİYE/ 11’ – Gökçe Pehlivanoğlu

 

PANAROMA SEÇKİSİ

Dünyada önemli festivallerde gösterilip, çok sayıda ödüle layık görülen bazı  kısa filmleri Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturmak amacıyla bu özel bölümü tasarladık.  Panorama bölümümüzde gösterilecek filmlerde herhangi bir tema sınırlamasına gitmemekle birlikte güncel meseleleri yakalayan ve gerek sinema severlere gerekse de sanatın diğer dallarına ilgi gösteren takipçilere yeni ufuklar açma potansiyeli taşıyan eserleri davet etmeyi daha uygun bulduk. Filmlerin diğer önemli bir özelliği ise ilk defa Türkiye’de gösteriliyor olması. Bu yönüyle panorama bölümündeki filmler Türkiye prömiyerlerini ilk defa bizde yapıyor olacaklar… Bu seçkide dünya sinemasından 14 film seyirci ile buluşacak.

 

A WOMAN LİKE ME / NEPAL / 8’ 46’’ – Dir. Isabel Lilia Morales Bondy

BLUE PETER / HIRVATİSTAN / 14’ 28’’ – Dir. Marko Šantić

RELATED BY BLOOD / İRAN / 30’ – Dir. Hossein AMIRI, Pedram PORAMIRI

AVOCADO /USA / 11’ – Dir. Darwin Serink

MİĞFER / TÜRKİYE / 6’ 41’’– Dir. Ramazan Kılıç

GREY UMBRELLA / İRAN / 8’ 32’’ – Dir. Mohammad Poustindouz

OKSIJAN / UK / 20’– Dir. Edward Watts

CAROLINE / USA /12’ – Dir. Celine HELD, Logan GEORGE

TOPRAK /TURKİYE / 18’ 50’’ – Dir. Alican Durbaş

DROWNING IN SANDS / SUDAN / 31’ – Dir. Lucy Provan

FACING MECCA / İSVİÇRE / 27’ 6 ‘’– Dir. Jan-Eric Mack

KAYIP ZAMAN DÜŞLERİ / TÜRKİYE /15’ – Dir. Faysal Soysal

HAMSA / RUSYA / 15’ 24’’ – Dir. Gadzhimurad Efendiev

WRONG DIRECTION / FRANSA / 9’ – Dir. Rodolphe Cappelletti, Julien Botzanowski

 

PANAROMA SEÇKİSİ UZUN METRAJ

EYES OF THIEF / FİLİSTİN / Najwa Najjar

MARMAULAK / THE LİZARD / İRAN / Kamal Tabrizi

WHERE IS THE FRIEND HOME / İRAN / Abbas Kiarostami

 

 

Festival Jüri Üyeleri Birbirinden Değerli İsimlerden oluşuyor

 

“Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmleri seçecek jüriye Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası festivalde ödüller kazanan ve sinemasıyla adından çokça söz ettiren bir isim; Yüksel Aksu başkanlık ediyor. Dünyaca ünlü Amerikalı Senarist ve Yönetmen Najwa Najjar, İranlı Yönetmen Kamal Tabrizi, Türk Yönetmen Tevfik Başer ve Oyuncu Sezin Akbaşoğulları jüride yer alan isimler.

 

Yarışma Bölümüne 800 Başvuru Yapıldı

 

“Dünyanın tüm yönetmenlerini kalemiyle dostluk yazmaya, klavyeye dostluk için basmaya, kameranın vizöründen dostluk için bakmaya çağıran festival; Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’ne 800 başvuru gerçekleşti.

 

Ulusal ve uluslararası platformlarda büyük ilgi gören festivale dünyanın dört bir yanından başvuru geldiğini dile getiren Festival Başkanı Faysal Soysal, Hindistan’dan Filipinlere,  İran’dan Amerika’ya, Brezilya’dan Suriye’ye Fransa’dan Cezayir’e, İsveç’ten Gana’ya, Kırgızistan’a kadar 75 farklı ülkeden başvuru geldiğini belirtti.

 

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkarak düzenlenecek “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”, “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmlerden 1.’ye 40.000 TL, 2.’ye 20.000 TL, 3.’ye 12.000 TL ile bir kısa filme 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü verilecek.

 “Dostluk” Jürisine Dev İsimler
Dostluk Kısa Film Festivali’nin Jürileri Belli Oldu!

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda bu yıl 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde ilki düzenlenecek olan festivalin yarışma filmlerini değerlendirecek jüri belli oldu.

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkan festivalin Başkanlığını Faysal Soysal’ın, Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in ve Jüri Başkanlığını ise Yüksel Aksu’nun yaptığı “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali Kısa Metraj Film Yarışması” nda dereceye girecek filmleri seçecek olan jüri önemli isimlerden oluşuyor.

Hindistan’dan Filipinlere, İran’dan Amerika’ya, Brezilya’dan Suriye’ye Fransa’dan Cezayir’e, İsveç’ten Gana’ya ve Kırgızistan’a kadar 75 farklı ülkeden 800’e yakın  başvurunun geldiği festivalde Jüri Başkanı Yüksel Aksu’ya Yönetmen Tevfik Başer, Filistinli Senarist ve Yönetmen Najwa Najjar, İranlı Yönetmen Kamal Tabrizi ve Oyuncu Sezin Akbaşoğulları  jüri üyesi olarak eşlik edecektir.

 1.’ye 40.000 TL, 2.’ye 20.000 TL, 3.’ye 12.000 TL ve bunun yanı sıra 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü, 16 Aralık akşamı yapılacak tören ile sahiplerini bulacaktır.

 

YÜKSEL AKSU – YÖNETMEN, SENARIST, YAPIMCI – JÜRİ BAŞKANI

1966 yılında Muğla’da doğan Yüksel Aksu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümü mezunudur.

İlk yönetmenlik deneyimini 1993’te çektiği Zamanın Labirentinde Karşılaşma isimli kısa film ile gerçekleştirdi. 1999’da Yılan Hikayesi adlı dizinin yönetmenliğini üstlendi. 2005’te Dondurmam Gaymak isimli filmin yönetmenliğini yaptı.

2008’de ise yönetmenliğini Derviş Zaim’in yaptığı Ulak isimli filmde Mehmet karakterini canlandırdı.

2011’de ise Entelköy Efeköy’e Karşı isimli filmin yönetmen ve senaristliğini yaptı.

2016 yılında İftarlık Gazoz adlı filmi vizyona girdi.

Halen Avlu dizisinin genel yönetmenliğini yürütmektedir.

NAJWA NAJJAR – Filistinli Senarist ve Yönetmen

Senarist ve yönetmen Najwa Najjar lisans eğitimini politik bilimler ve ekonomi alanında yaptıktan sonra yüksek lisans eğitimini film ve video prodüksiyonu üzerine yaptı. 2000 yılından beri hem belgesel hem de kurgusal filmler üzerine çalıştı. ‘Pomegranates and Myrrh’(2009) adlı ortak yapım olan ve ilk dâhil olduğu filmi ilk ödül alan filmidir. İkinci ödül kazandığı film ‘Eyes Of A Thief’ (2014), en iyi direktör ve en iyi aktör gibi birçok kategoride ödüle layık görüldü. Bu film aynı zamanda 2015 Oscar Film Festivali’nde Filistin filmleri kategorisinde ‘ En İyi Yabancı Film’ ve the Golden Globe Ödülleri’ne aday gösterildi.

Önce ki ödüllü çalışmaları da Dünya çapında gösterime girmiştir. Berlin, Cannes, Locarno, Hamptons: Yasmin Tughani (2006), Naim and Wadee’a (2000), Quintessence of Oblivion(2001), Blue Gold(2004), A Boy Called Mohamad (2002), and They Came From the East 2004 Avrupa Akademi Ödülleri’ nin açılış filmleri oldu. Najjar, 2009 yılında ‘Gaza Winter’ adında bir kısa film serisini uluslararası film yapımcılarıyla yönetti. Najjar şu anda üçüncü ortak yapım filmi ‘Son of a Very Important Man’in çekimlerini yapmaktadır.

Birçok sinema panellerinde konuşmacılık ve uluslararası film festivallerinde jüri üyesi olarak yer almıştır. Najjar’ın Filistin sineması hakkında makaleleri yayınlanmıştır. ‘ Rawi Sundance Lab for Arab Scriptwriters  da okuyucu  ve danışman olarak görev almıştır.

 KAMAL TABRİZİ – İranlı Yönetmen

 Kamal Tabrizi, 1959’da Tahran’da doğdu. Tahran Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu.

1981-1989 yılları arasında İran-Irak savaşında yönetmen ve fotoğrafçı olarak bulundu ve bu savaş hakkındaki ilk belgesel olan ‘Martyrs’ i yönetip en iyi belgesel filmi ödülüne layık görüldü.

‘Young Cinema Society and Film Making Educational Center’da sinema ve yönetmenlik dersleri verip öğrenciler için birçok sinema atölyeleri düzenledi.

1988’de ilk uzun metrajlı filmi ‘Passage’’ı yazdı ve yönetti.

 TEVFİK BAŞER – TÜRK YÖNETMEN

 Hamburg Güzel sanatlar Akademisinde okudu.”Tanrı ile Toprak arasında” adlı bir belgesel  çekti.

İlk uzun metraj filmi “40m2 Almanya” 39.ncu Cannes Film Festivali’nde  Kritikerlerin Haftası bölümünde gösterildi. Locarno Film Festivali’nde “Gümüş Leopard”, Rotherdam Film Festivali’nde “En Iyi Ilk Film”, Cannes’da “Unesco” ödüllerini aldı. İkinci film “Sahte Cennete Veda” Strasbourg Film Festivali’nde “Büyük Festival Ödülü” nü aldı ve 39. Uluslararası Berlin Film Festivali” yarışma bölümünde gösterildi. Son filmi “Elveda Yabancı” 44. Cannes Film Festivali’nde yarışma bölününde gösterildi. Verona Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

1991- 2002 Badenwürttemberg Film Akademisi’nde misafir doçent olarak çalıştı.

2003’ den bu yana Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

SEZİN AKBAŞOĞULLARI – OYUNCU

1981 yılı İzmir doğumlu.

2003 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Oyunculuk  bölümünden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra televizyon, sinema ve tiyatro alanlarında birçok projede yer almıştır. 2005 yılında başrollerinden birini üstlendiği Beyaz Gelincik adlı televizyon dizisiyle birlikte tanınan bir oyuncu olmuştur. Rol aldığı sinema filmleri ulusal ve uluslararası birçok festivale katılmıştır. 2010 senesinde Kavşak filmindeki rolüyle, Adana Altın Koza film festivali ve Paris South East European Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştür.

“Dostluk Kısa Film Atölyesi” nde Eğitimler Tamamlandı

Fethi Gemuhluoğlu’nun “Dost olmak” felsefesinden hareketle Dostluk üzerine yaratılan insan ve evren ilişkisini doğrudan ya da dolaylı yoldan işaret eden “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali” Bahçeşehir Üniversitesi ile iş birliği yaparak bu yıl ilk kez “Dostluk Kısa Film Atölyesi”ni hayata geçirdi.

Dostluk Kısa Film Atölyesi’ne katılanlar, sektörün önemli isimlerinden 3 gün boyunca ders alma imkanına sahip oldular.

Atölyeye katılanlar, senarist ve film yönetmeni Melisa Üneri’nin senaryo dersinde beraber çekecekleri filmin senaryosunu oluştururken, Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali Başkanı Yönetmen Faysal Sosyal’dan yönetmenlik üzerine yaklaşımlar, görüntü yönetmeni Emre Pekçakır, ses teknisyeni Sertaç Selvi ve kurgucu Umut Sakallıoğlu’ndan teknik bilgiler öğrendiler. Oyuncu İrem Altuğ sette oyuncu yönetimi ile ilgili ders verirken Elif Dağdeviren yeni nesil yapımcılık konusunda deneyimlerini aktardı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin Galata Kampüsü’nde bir araya gelen atölye katılımcıları önümüzdeki haftalarda beraber film çekecekler. Katılımcıların atölye boyunca senaryosunu beraber yazıp beraber çekecekleri film Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin ödül töreninde izleyici ile buluşacak.

ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ BAŞVURULARI 15 EKİM’DE SONA ERİYOR!

 

14-15- 16 Aralık 2018 tarihleri arasında, düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali başvuruları 15 Ekim Pazartesi sona erecek.

“Dünyanın tüm yönetmenlerini kalemiyle dostluk yazmaya, klavyeye dostluk için basmaya, kameranın vizöründen dostluk için bakmaya çağıran festival; Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, başvuru sayısı şu ana kadar 710’ a ulaştı.

 

Ulusal ve uluslararası platformlarda büyük ilgi gören festivale dünyanın dört bir yanından başvuru geldiğini dile getiren Festival Başkanı Faysal Soysal, Hindistan’dan Filipinlere, İran’dan Amerika’ya, Brezilya’dan Suriye’ye Fransa’dan Cezayir’e, İsveç’ten Gana’ya, Kırgızistan’a kadar 75 farklı ülkeden başvuru geldiğini belirtti.

 

Festival Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen ise festivalin manevi mimarı Fethi Gemuhluoğlu’nun söylediği gibi “Bütün dostluklar söylenmelidir.” diyerek, dostluğu görüntünün diliyle yeniden inşa etmeye aday tüm kısa filmleri festivale davet ettiklerinin altını çizdi.

 

Festivalden Ödül Yağmuru!

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkarak düzenlenecek “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”, “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmlerden 1.’ye 40.000 TL, 2.’ye 20.000 TL, 3.’ye 12.000 TL ile bir kısa filme 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü verilecek.

“ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ”NDE  “BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ” İŞ BİRLİĞİ

Fethi Gemuhluoğlu’nun “Dost olmak” felsefesinden hareketle ‘Dostluk üzerine yaratılan insan ve evren ilişkisini doğrudan ya da dolaylı yoldan işaret eden “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali” bir ilke imza atıyor.

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, bu yıl ilk kez “Dostluk Kısa Film Atölyesi”ni hayata geçirerek, Bahçeşehir Üniversitesi ile iş birliği yapmaya hazırlanıyor.

Direktörlüğünü Faysal Soysal’ın ve Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı festival kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde düzenlenecek atölye ile sinemaya gönül vermiş kısa filmciler sektörün ustaları ile buluşacak ve yeni tecrübeler, birikimler elde edecekler.

https://aday.bau.edu.tr/uluslararasi-dostluk-kisa-film-festivali internet sitesinden 7 Ekim tarihine kadar yapılacak başvurular sonunda Festival Komitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından belirlenecek 20 öğrenci, sektörün önde gelen isimlerinin liderliğinde atölye çalışmasına katılacaklar.

12-13-14 Ekim tarihlerinde, Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde Festival Başkanı Yönetmen Faysal Soysal, Yapımcı Elif Dağdeviren, Senarist Melisa Üneri, Oyuncu İrem Altuğ, Görüntü Yönetmeni Emre Pekçakır, Ses Teknisyeni Sertaç Selvi, Kurgucu Umut Sakallıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek atölye sonucunda ortaya çıkan ‘’dostluk’’ temalı senaryo, Bahçeşehir Üniversitesi ve eğitmenlerin desteği ile filme dönüşecek.

Dostluğu kısa film dilinde yeniden inşa etmeye hazırlanan “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali” dostluğun hayatımızdaki yansımalarını çoğaltma amacıyla tüm kısa filmcileri “Dostluk Kısa Film Atölyesi”ne davet ediyor.

Dostluk Kısa Film Festivali’nin Jüri Başkanı Belli Oldu!

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda bu yıl 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde ilki düzenlenecek olan festivalin yarışma filmlerini değerlendirecek jüriye başkanlık edecek isim belli oldu.

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkan, Direktörlüğünü Faysal Soysal’ın ve Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”, “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşuyor. Yarışmada dereceye girecek filmleri seçecek jüriye ise Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası festivalde ödüller kazanan ve sinemasıyla adından çokça söz ettiren bir isim; Yüksel Aksu başkanlık edecek.

Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköy’e Karşı, İftarlık Gazoz gibi güçlü filmlere imza atan, filmlerindeki konuları şiirsel bir dille anlatan Aksu, trajediden komedi yaratması, özgün bir tarza sahip olması, sineması ve akademisyenliği ile bugüne kadar birçok genç kısa filmciye desteği ve dostluğu ile tanınıyor.

1.’ye 40.000 TL, 2.’ye 20.000 TL, 3.’ye 12.000 TL ile bir kısa filme 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü verilecek olan yarışma başvuruları ise FilmFreeway veya festivalin resmi adresi www.dostlukfilmfestivali.com dan 15 Ekim 2018 Pazartesi saat 17.00’a kadar devam ediyor.

Yüksel Aksu – Yönetmen, Senarist, Yapımcı

1966 yılında Muğla’da doğan Yüksel Aksu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümü mezunudur.

İlk yönetmenlik deneyimini 1993’te çektiği Zamanın Labirentinde Karşılaşma isimli kısa film ile geçti. 1999’da Yılan Hikayesi isimli dizinin yönetmenliğini üstlendi. Dizi, köyünden İstanbul’a kan davası nedeni ile gelen Zeyno isimli genç bir kızın yolunun Memoli ile kesişmesini ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Dizinin başrollerinde ise Mehmet Ali Alabora, Meltem Cumbul ve Emre Kınay yer aldı. 2005’te Dondurmam Gaymak isimli filmin yönetmenliğini yaptı. Film, kendi yaptığı dondurmayı motoruna yükleyip köy köy gezen dondurmacı Ali’nin motorunu çaldırmasını ve sonrasında motorunu bulma çabasını komik bir dille anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Turan Özdemir, Gülnihal Demir, Ali Dural, Hüseyin Dural ve Zeynep Özal yer aldı.

2008’de ise yönetmenliğini Derviş Zaim’in yaptığı Ulak isimli filmde Mehmet karakterini canlandırdı. Film, diyar diyar gezip Ulak İbrahim’in hikayesini anlatan Zekeriya’nın yaşadıklarını anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Çetin Tekindor, Hümeyra, Cemal Hünal ve Yetkin Dikinciler yer aldı. Film pek çok festivalden ödülle döndü. 2011’de ise Entelköy Efeköy’e Karşı isimli filmin yönetmen ve senaristliğini yaptı. Film, Ege köyüne ekolojist tavırlı bir grup insanın yerleşmesi ve yöre halkıyla kaynaşmasın ve ilerleyen dönemlerde iki grubunda tepkilerini verme biçimlerini anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Şahin Irmak, Ayşe Bosse, Emin Gürsoy, Recep Yener, Nihat Kapız, Ayla Arslancan ve Ümit Olcay yer aldı. Son olarak 2016 yılında İftarlık Gazoz adlı filmi vizyona girdi. Başrollerini Cem Yılmaz ve Berat Efe Parlar’ın paylaştığı bu film; 70’li yıllardaki bir ustanın çırağıyla arasında geçen hem eğlenceli hem de dramatik olayları ele alıyor.

Belgeselleri

* Underground Kadir ve Sinema Çetesi – 1995

* Maksat Namım Yürüsün – 1995 / 1996

* Anadolu’nun Son Göçerleri Sarıkeçililer (2010)

Kısa Filmleri

* Zamanın Labirentinde Karşılaşma – 1993

Uzun Metrajlı Filmleri

* Dondurmam Gaymak – 2006

* Entelköy Efeköy’e Karşı – 2011

* İftarlık Gazoz – 2016

Dizileri

* Bir Dilim Aşk 2004

* Büyük Yalan 2004

* Pilli Bebek 2003

* Yılan Hikayesi 2000

* Yasemince 1999

* Leyla ile Mecnun 2011

* Sevdaluk 2013

Oyuncu Olarak Yer Aldığı Yapımlar

* Çıngıraklı Top-2009

* Ulak-2007

* Rahat-2007

* Hicran Sokağı- 2007

* Kadın İsterse -2004

* Güle Güle -1999

* Bizim Ev -1995

* Mutfakta Biri mi Var?-1993

* Sosyete Şaban-1985

Ödüller

* 23. Ankara Film Festivalinde Entelköy Efeköy’e Karşı filmi ile “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo” ödüllerini aldı.

* 47. Altın Portakal Film Festivalinde “Anadolu’nun Son Göçleri” belgeseli ile “En İyi Belgesel Ödülü” ne layık görüldü.

* 25. İstanbul Film Festivalinde “Dondurmam Gaymak” filmi ile “Jüri Özel Ödülü” ne layık görüldü.

* 13. Adana Altın Koza Film Festivalinde “Dondurmam Gaymak” filmi ile “Jüri Özel Ödülü”, “Halk Ödülü” ve “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerinin sahibi oldu.

* 4. Newyork Queens Uluslararası Film Festivalinde “Dondurmam Gaymak” filmi ile “En İyi Yönetmen”, “En İyi Komedi Filmi” ödüllerine layık görüldü.

* ABD HBO Komedi Filmleri Festivalinde yine “Dondurmam Gaymak” filmiyle “En İyi Yabancı Film” ödülünü aldı.

* 2. İsmail Dümbüllü Ödüllerinde de yine Dondurmam Gaymak filmi ile “En İyi Film” ödülünü aldı.

* 18. Ankara Uluslararası Film Festivalinin “Ulusal Uzun Film Yarışması” dalında “Dondurmam Gaymak” filmi ile “Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü” ve “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü” alma başarısı gösterdi.

* 7. Ankara Uluslararası Film Festivalinde “Underground Kadir ve Sinema Çetesi” belgeseli ile “İkincilik ödülü” ne layık görüldü.

KISA FİLMLERİN DOSTUNDAN ÖDÜL YAĞMURU!

14-15- 16 Aralık 2018 tarihleri arasında, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali ilk yılında dağıttığı ödüller ile festivaller arasında fark yaratıyor.

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkarak düzenlenecek “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”, “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmlerden 1.’ye 40.000 TL, 2.’ye 20.000 TL, 3.’ye 12.000 TL ile bir kısa filme 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü ve 3 filme 5.000’er TL değerinde mansiyon ödülü verilecek.

Yarışma ulusal ve uluslararası tüm filmlere açıkken, başvurular 15 Ekim 2018 Pazartesi saat 17.00’a kadar festivalin resmi internet sitesinden kabul ediliyor.

“ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ”NİN TARİHLERİ BELLİ OLDU!

Fethi Gemuhluoğlu’nun “İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve görünmeyene dost olmak” felsefesinden hareketle yola çıkan “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali” bu yıl ilk kez 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin Direktörlüğünü Faysal Soysal ve Genel Sanat Yönetmenliğini ise Mehmet Lütfi Şen üstleniyor. Festival, “Dostluk” kavramını güncel sanatların en etkili formlarından biri olan sinema yoluyla yeniden okuma, düşünme ve hayattaki yansımalarını çoğaltma amacı güdüyor. Yarışma bölümünün yanı sıra çeşitli konferansların, söyleşilerin, atölyelerin ve film gösterimlerinin gerçekleşeceği festivalde dostluk teması uluslararası platformlarda da gündem edinmeyi amaçlıyor. Festival, her yıl belirlenecek bir ülkede eş zamanlı film gösterimleriyle de bir ilki gerçekleştirecek.

Yarışma bölümü başvuruları için gün sayan festival, dostluğu kısa film dilinde yeniden inşa etmeye hazırlanıyor ve dostluğun hayatımızdaki yansımalarını çoğaltma amacıyla tüm kısa filmleri yarışma bölümüne davet ediyor.

DOSTLUKTAN YEPYENİ BİR FESTİVAL DOĞDU!
“ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ”

Fethi Gemuhluoğlu’nun “İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve görünmeyene dost olmak” felsefesinden hareketle ‘Dostluk üzerine yaratılan insan ve evren ilişkisini doğrudan ya da dolaylı yoldan işaret eden Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali 2018 yılının aralık ayında İstanbul’da gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda bu yıl ilki düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, bireyselleşme ve yalnızlaşma çağında her bir senarist ve yönetmenin “dostluk” kavramına getireceği farklı ve özgün bakış açısıyla dostluğu kısa film dilinde yeniden inşa etmeye hazırlanıyor.

Direktörlüğünü Faysal Soysal’ın ve Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı festivalde “Dostluk” kavramını güncel sanatların en etkili formlarından biri olan sinema yoluyla yeniden okuma, düşünme ve hayattaki yansımalarını çoğaltma amacıyla çeşitli konferanslar, söyleşiler, atölyeler, yarışmalar ve film gösterimleri gerçekleşecek. Dostluk temasını uluslararası bir platformda gündem edinmeyi amaçlayan festival, her yıl belirlenecek bir ülkede eş zamanlı film gösterimleriyle de bir ilki gerçekleştirecek.

Tüm detayları önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak olan festival, yarışma bölümü başvuruları için gün sayıyor. Dostluğu kısa film dilinde yeniden inşa etmeye hazırlanan “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali” dostluğun hayatımızdaki yansımalarını çoğaltma amacıyla tüm kısa filmleri festivale davet ediyor.

ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ BAŞVURULAR BAŞLADI!
14-15- 16 Aralık 2018 tarihleri arasında, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali şartnamesi ve başvuru formu, festivalin resmi internet sitesi “www.dostlukfilmfestivali.com” ile “www.amityfilmfestival.com”da yayınlandı.
Fethi Gemuhluoğlu’nun “İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak,
coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve
görünmeyene dost olmak” felsefesinden hareketle yola çıkan “Uluslararası Dostluk
Kısa Film Festivali”, “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden
oluşuyor.
Yarışma ulusal ve uluslararası filmlere açıkken, yarışmada dereceye giren filmlerden
1.’ye 40 TL ile ödül heykeli, 2.’ye 20 TL ile ödül heykeli, 3.’ye 12 TL ile
ödül heykeli ve ayrıca bir kısa filme 15 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk
Ödülü verilecektir. Jüri gerekli gördüğü takdirde 3 filme 5.000’er TL değerinde
mansiyon ödülü de verecek.
15 Ekim 2018 Pazartesi saat 17.00’a kadar festivalin resmi internet sitesinden
başvuruların kabul edileceği yarışma bölümü ile festival, bütün kısa filmcileri dostluğu
pekiştirmek için başvuru yapmaya davet ediyor…
İzleyeceğiniz filmlerin herhangi bir şekilde; bir karesinin, bir kısmının ya da tümünün ses ve görüntülerinin kopyalanması, kayda alınması, ve herhangi bir mecrada yayınlanması Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71/1 maddesine göre suçtur!